Dostupni linkovi

'Moglo bi umrijeti više ljudi': Biden poziva Trumpa da pomogne u tranziciji


Izrabrani predsjednik SAD-a Joe Biden
Izrabrani predsjednik SAD-a Joe Biden

Izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden upozorio je na strašne posljedice ako predsjednik Donald Trump i njegova administracija nastave odbijati koordinirati se sa njegovim tranzicijskim timom o pandemiji korona virusa i blokirati brifinge o nacionalnoj sigurnosti, pitanjima politike i planovima za vakcinu.

Ovo su dosad najoštrije primjedbe novoizabranog predsjednika Bidena upućene odlazećem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, piše AP.

"Više ljudi može umrijeti ako se ne uskladimo", rekao je Biden novinarima tokom konferencije za novinare u ponedjeljak, 16. novembra, u Wilmingtonu, Delaware.

Biden i njegovi suradnici – i mala, ali rastuća skupina republikanaca – naglasili su važnost informiranja o naporima Bijele kuće na kontroli pandemije i distribuciji budućih cjepiva.

Trumpova administracija radi na vlastitom planu raspodjele, dok je Bidenov šef kabineta naznačio da će njegov tranzicijski tim nastaviti s vlastitim planiranjem odvojeno zbog opstrukcije.

Senatorica Susan Collins rekla je da je "apsolutno ključno da izabrani predsjednik i njegov tim imaju puni pristup planiranju" za distribuciju cjepiva.

"Nije laka stvar" distribuirati cjepivo, rekla je Collins, te je "apsolutno imperativ za javno zdravstvo da se sve planirane aktivnosti za koje je zaslužna sadašnja uprava podijele s novom upravom“.

Izjavu Collins u ponedjeljak, 16. novembra, ponovila je republikanska senatorica Lisa Murkowski s Aljaske.

Prošle sedmice veća skupina republikanaca u Kongresu pozvala je Trumpovu administraciju da Bidenu dozvoli da počne imati brifinge o nacionalnoj sigurnosti.

Odlazeći predsjednik do sada se odbijao popustiti pritisku demokrata ili republikanaca dok i dalje osporava svoj gubitak od Bidena, koji je premašio prag od 270 izbornih glasova da bi postao predsjednik i vodi spram Trumpa s više od 5,5 miliona glasova na nacionalnoj razini.

Suradnja između odlazeće i dolazne administracije, koja je tradicionalno ključna komponenta mirnog prijenosa vlasti u Sjedinjenim Državama, ove godine poprima povišeni značaj zbog pandemije korona virusa, koja dramatično eskalira prema blagdanskoj sezoni.

Distribucija cjepiva - golem, ogroman pothvat

Biden je distribuciju cjepiva nazvao "golemim, ogromnim pothvatom" i rekao da će, ako njegov tim treba pričekati dok on ne preuzme dužnost i uključi se u vladin plan raspodjele, oni "zaostajati, više od mjesec, mjesec i pol".

Biden je novinarima izložio svoje planove za ublažavanje nejednakosti i jačanje američkog gospodarstva, ali rekao je da sve strukturne reforme prvo ovise o suzdržavanju u pandemiji i pružanju neposrednijeg olakšanja.

"Jednom kada zaustavimo virus i pružimo ekonomsko olakšanje radnicima i poduzećima, možemo početi graditi bolje nego prije", rekao je.

Biden je obećao da će, među ostalim prioritetima, potrošiti hiljade milijardi dolara na oživljavanje američke proizvodnje, proširenje zdravstvene zaštite i borbu protiv klimatskih promjena.

No, njegov glavni prioritet i dalje je kontrola pandemije, koja raste do rekordne razine i prisiljava državne i lokalne čelnike da uvedu nove runde ograničenja na lokalna poduzeća.

Prije svog obraćanja u ponedjeljak, Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris održali su virtualne sastanke s predsjednikom AFL-CIO Richardom Trumkom, izvršnom direktoricom General Motorsa Mary Barrom i izvršnom direktoricom Microsofta Satyom Nadellom, između ostalih.

Američko gospodarstvo oporavilo se od proljetos brže nego što je očekivala većina ekonomista. Stopa nezaposlenosti prošlog je mjeseca pala za puni postotni bod na 6,9 posto, a oni koji još uvijek imaju posao – mnogi od njih rade od kuće – povećali su potrošnju na automobile, elektroniku i adaptacije domova.

No, velik dio oporavka potaknule su dvije hiljade milijardi dolara poticajnog novca koji je uvelike krenuo svojim tokom. Postoje i znakovi da kontinuirano povećanje broja potvrđenih slučajeva virusa čini Amerikance opreznijim u putovanjima i kupnji.

Potrošači su smanjili potrošnju početkom novembra, navodi JPMorgan Chase, koji prati potrošnju na 30 miliona debitnih i kreditnih kartica. Smanjenje potrošnje bilo je veće u nekim državama s povećanim brojem slučajeva korona virusa, poput Iowe i Sjeverne Dakote.

Većina ekonomista podržava još jedan krug poticajnog financiranja, uključujući zajmove malim poduzećima, produžene naknade za nezaposlene i potporu državama i gradovima. Demokrati iz Kongresa prethodno su podržali još dvije hiljade milijardi dolara pomoći.

Senator Mitch McConnell, čelnik republikanske većine, ukazao je na pad stope nezaposlenosti kao dokaz da je potrebno mnogo manje poticaja.

No o tome treba li Biden dobiti brifinge o korona virusu, mnogi Trumpovi saveznici na Capitol Hillu ostali su nepromijenjenog stava.

"Posljednjih godinu dana radili smo na tome da osiguramo da cjepivo bude isporučeno, a počet će se isporučivati vjerojatno u decembru, tako da neće ni biti predsjednik Sjedinjenih Država kad cjepivo započne", rekao je senator John Cornyn.

XS
SM
MD
LG