Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vojska modifikovanih komaraca kreće u rat protiv zika virusa


Komarac

Izvor: BBC

Već početkom sljedeće godine naučnici planiraju pustiti pravu vojsku od milion modifikovanih komaraca u Brazilu i Kolumbiji kako bi suzbili opake epidemije poput one koju uzrokuje virus zika.

Ovaj neobičan projekt finansiran je s 18 miliona dolara, pri čemu su novac dale i međunarodne skupine donatora, među kojima je i Bil Gejts putem svoje fondacije. Vojska modifikovanih komaraca inficirana je bakterijom Wolbachijom koja smanjuje mogućnost širenja virusa na ljude, javlja BBC.

Ta bakterija pojavljuje se inače u prirodi i inficira 60 posto insekata širom svijeta, ali ne šteti ljudima. No, bakterija obično ne inficira vrstu komaraca (Aedes aegypti) koji su najvećim dijelom odgovorni za širenje zike, denga groznice i čikungunju.

Zahvaljujući naporima naučnika koji su radili na programu eliminacije denge, pronađen je način unošenja bakterije i u tu vrstu komaraca. Wolbachia se potom "takmiči" s virusima denge i zike oko resursa potrebnih za replikaciju, te ih u tome pobjeđuje, što otežava ovim virusima prenos na ljude.

Nadalje, komarci inficirani ovom bakterijom razmnožavaju se s neinficiranim komarcima i tako prenose bakteriju novim generacijama komaraca. Naučnici su testirali učinke Wolbachije proteklih šest godina na manjim područjima u Brazilu, Kolumbiji, Australiji, Indoneziji i Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG