Dostupni linkovi

Moderna svadba na balkanski način


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Septembar i jesen nekad su bili najpoželjnije doba u godini za vjenčanja. Znate li zašto? Zato što je to bilo vrijeme kad stižu plodovi cjelogodišnjeg rada, pa svega ima u izobilju, te se svadba može lakše pripremiti.

Već odavno to, međutim, nije tako. Običaji se mijenjaju, baš kao i vremena i modni trendovi.

Mediji često do detalja prate vjenčanja slavnih, a takozvani obični građani ih sve češće slijede. Organizatori vjenčanja, odijela, vjenčanice, ukrasi, pozivnice, meniji, fotografije na društvenim mrežama - počinju ličiti baš kao iz revijalane štampe.

Koliko ima tradicionalnog, a koliko modernog na svadbama ili vjenčanjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori?

Svadbe u Srbiji opstaju uprkos svim krizama i nedaćama, a na njihovu organizaciju, u prosjeku se troši između 5.000 i 20.000 eura. Sociolozi smatraju da su svadbe ukorenjene u tradiciju i kulturu svih naroda, i da se venčanja, kao značajan događaj u životu ljudi, obeležavaju kao takozvani obred prelaza. Broj venčanja se ne smanjuje, a do pre dvadesetak godina, brakovi su zaključivani isključivo pred matičarem, dok se sada sve više mladih parova vjenčava i u crkvi. Branko Vučković donosi detalje u priči Glamurozne svadbe u Srbiji, troškove podmiruju svatovi.

U moderne običaje u BiH, osim odlazaka za vjenčanicu u velike centre i organizacije do najsitnijih detalja uz pomoć stručnjaka, sada spadaju i bračni ugovori, a u multietničkoj zemlji bilježe se i takozvani mješoviti brakovi, u kojima se praktikuju različiti vjerski običaji - navode sagovornici Maje Nikolić u tekstu Brak u BiH zakonski uređen i moderniziran.

Crnogorske svadbe i vjenčanja najčešće su bučna, ponekad još uvijek uz pucnjavu i muzički angažman neke od popularnih „Zvezda Granda“, a svečane ceremonije obavljaju se u nekoj zakupljenoj hotelskoj sali, uz bogatu trpezu i mnogo alkohola. I dok budući bračni parovi sami, ili uz pomoć specijalizovanih agencija, osmišljavaju dan vjenčanja, pripreme traju mjesecima, a sve to često finansiraju tate i mame. Više pojedinosti u priči Lele Šćepanović Vjenčanja u Crnoj Gori: Pripreme traju i mjesecima.

XS
SM
MD
LG