Dostupni linkovi

Novi univerzalni punjač smaniće cijene mobitela


Ilustracija
Ilustracija
U Bruxellesu je predstavljen novi punjač za mobilne telefone koji će biti kompatibilan sa modelima najvećih proizvođača elektronske opreme, a to će umanjiti količinu otpada i smanjiti cijenu telefona.

Punjač je zasnovan na mikro USB standardu i narednih dana trebalo bi da se pojavi u prodaji širom Evrope.

U Evropskoj komisiji pozivaju na dalji razvoj ove tehnologije - stvaranje jednog punjača za različite vrste električnih uređaja.

Zamislite da silne kablove koje imate u kući ili, još gore, koje pakujete u svoj kofer - da bi na putovanju mogli na napunite svoje telefone, foto-aparate, muzičke uređaje i laptope zamijenite jednim, zajedničkim punjačem.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će novi, zajednički punjač postati dominantan do 2013. godine.
Promocija prvog evropskog jedinstvenog punjača za mobilne telefone može da predstavlja početak tehnološke revolucije u tom pravcu.

Procjenjuje se da je u EU u ovom trenutku u upotrebi 500 miliona mobilnih telefona. Za različite brendove i modele do sada je postojalo oko 30 različitih punjača.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će novi, zajednički punjač postati dominantan do 2013. godine.

Kompanijama koje proizvode mobilne telefone, a dobrovoljno su usvojile primjenu zajedničkog punjača, ostavljeno je da odluče da li će ga prodavati pojedinačno ili u paketu sa telefonom.

U Evropskoj komisiji kažu da će radni vijek novog punjača biti 10 godina, odnosno oko 10.000 punjenja. To bi moglo da dovede do smanjenja cijena telefona koji bi uskoro mogli da počnu da se prodaju bez punjača.

Jedinstveni evropski punjač za mobilne telefone naći će se na tržištu u prvim mjesecima 2011.
XS
SM
MD
LG