Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona


Ilustrativna fotografija
Ogranak UN za telekomunikacije Međunaorodna telekomunikaciona unija (ITU) saopštila je da je dato odobrenje za nalaženje rješenja za jedan punjač za sve nove vrste mobilnih telefona.

"Svaki korisnik mobilnog telefona imaće koristi od novog rješenja za punjenje (UCS) koji će moći biti upotrebljen za sve buduće modele telefona bez obzira od kojeg proizvođača". Pojedini proizvođači već ugrađuju UCS u svoje proizvode" rekao je portparol ITU.

ITU se nada da će univerzalni punjač smanjiti otpad smanjenjem broja proizvedenih punjača koji se bacaju nakon kupovine novog aparata.

U junu ove godine vodeći proizvođači mobilnih telefona poput "Nokije" i "Sony-Ericssona" saglasili su se da podrže harmonizaciju punjača telefona, što znači da će aparati kompatibilni sa standardnim punjačima biti od iduće godine dostupni u Evropi.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG