Dostupni linkovi

Mobing u gornjomilanovačkom Domu zdravlja


Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu
Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu

Stomatolozi gornjomilanovačkog Doma zdravlja Dobrosav Lazarević i Vladan Janković podneli su tužbu protiv direktorke ove ustanove zbog mobinga i diskriminacije.

Njih dvojica tvrde da im direktorka Dragica Topalović od polovine 2012. godine "uskraćuje pravo na zaradu" zbog čega im je "ugroženo zdravlje i egzistencija".

Pritisci direktorke Topalović su se, po rečima dr. Dobrosava Lazarevića, pojačali nakon što on i kolega Janković nisu prihvatili ponudu rukovodstva opštine da povuku tužbu protiv Doma zdravlja, koji su tužili zbog više od deset neisplaćenih plata, a da zauzvrat počnu da dobijaju redovne zarade.

On kaže da im je direktorka zapretila da će ih proglasiti tehnološkim viškom i da više neće primiti nijednu platu. Ovakve postupke Lazarević je okarakterisao kao mobing.

"Neisplatom zarada, onemogućavanjem naplate zarada, uslovljavanjem isplate zarada, pretnjama otkazom, povređeno nam je dostojanstvo, ugled i lični i profesionalni integritet", navodi Dobrosav Lazarević.

Specijalista oralne hirurgije Vladimir Janković sa 25 godina staža, čitave prošle godine primio je samo tri plate. Njemu se u ovom trenutku duguje 11 zarada.

"Svaki dan dolazim redovno ispunjavam radno vreme. Prošle godine operisao sam 180 pacijenata bez materijalne nadoknade. Zadnje primanje bilo je za mart prošle godine, a radni staž nije uplaćen od juna 2013. godine. Sve to doživljavam kao diskriminaciju", ističe navodi dr. Janković.

Vladimir Janković naglašava da Dom zdravlja nije tužio prevashodno zbog materijalne nadoknade, već zbog profesionalne satisfakcije.

"Da se zna da li rad vredi ili ne vredi. Ako Ako lekar specijalist posle 25 godina staža u gradu gde je neophodan ostane bez primanja, onda šta da misli", pita se Janković.

Dvojica lekara koji plate ne primaju iz budžeta RFZZO, već iz sredstava Doma zdravlja, u tužbi posebno naglašavaju postojanje namenskog računa u okviru ove zdravstvene ustanove, zbog čega je onemogućena blokada regularnog platnog računa i naplata dugovanja sudskim putem.

Direktorka Doma zdravlja, Dragica Topalović, rekla je da će sve o ovom slučaju reći na sudu i da do tada neće davati izjave.

XS
SM
MD
LG