Dostupni linkovi

Mobilno plaćanje sve popularnije


Ilustracija
Ilustracija
U istraživačkoj kompaniji Gartner kažu da će vrijednost tržišta mobilnog plaćanje ove godine doseći 86,1 milijardu dolara, dok u Juniper Reserchu kažu da će vrijediti čak 240 milijardi dolara

Svima jasno da ćemo u budućnosti sve više usluga plaćati putem mobilnih telefona, u Gartneru kažu da se ovo tržište razvija sporije u odnosu na prethodne najave, što se pogotovo odnosi na tržišta u razvoju.

Tako analitičarka Sandy Shen iz Gartnera vjeruje da će NFC (bežična komunikacija na maloj udaljenosti) tehnologija za mobilno plaćanje na masovnom tržištu postati popularna tek za četiri godine te kao jednu od najvećih prepreka njenom prihvaćanju navodi da će biti teško promijeniti ponašanje korisnika koji su navikli na novčanice i kreditne kartice.

U analitičkoj kompaniji Juniper Research puno su optimističniji što se tiče mobilnog plaćanja i smatraju da će njegova vrijednost biti puno veća u odnosu na Gartnerova predviđanja te će ove godine doseći čak 240 milijardi dolara, a da će se do 2015. popeti na 670 milijardi dolara.

Svoje usluge na ovom tržištu nedavno su predstavili Google – servis Wallet i PayPal demonstrirajući mobilnu aplikaciju za Android koja omogućuje jednostavno prebacivanje novca s jednog telefona tj. računa na drugi.

S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu s NFC-om – a to je da ne postoji velik broj telefona s podrškom za NFC te da ova tehnologija još nije dostupna u trgovinama, više vjerujemo Gartneru i njihovoj najavi da će ova tehnologija na masovnom tržištu zaživjeti najranije 2015. godine.
XS
SM
MD
LG