Dostupni linkovi

Može li se Trump smijeniti s funkcije prije isteka mandata 20. januara?


Donald Trump prilikom obraćanja pristalicama okupljenim kod Capital hilla pred samo izbijanje nereda, 6. januara 2021.
Donald Trump prilikom obraćanja pristalicama okupljenim kod Capital hilla pred samo izbijanje nereda, 6. januara 2021.

Napad pristalica predsjednika Trumpa na američki Kapitol u srijedu potaknuo je pozive nekih poslanika da ga se smjeni s dužnosti prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden položi zakletvu 20. januara.

Kaotične scene razvijale su se nakon što se republikanac Trump, koji se odbio obvezati na miran prijenos vlasti, obratio hiljadama prosvjednika i ponovio neutemeljene tvrdnje da je pokraden na izborima.

Postoje dva načina za uklanjanje predsjednika s funkcije: 25. amandman američkog Ustava i opoziv nakon čega slijedi presuda Senata. U oba scenarija, potpredsjednik Mike Pence bi preuzeo dužnost do Bajdenove inauguracije.

Izvor blizak sa ovom inicijativom kazao je da je bilo nekih preliminarnih razgovora između nekih članova vlade i Trumpovih saveznika o pozivanju na 25. amandman.

Koja je svrha 25. amandmana?

25. amandman, ratificiran 1967. godine i usvojen nakon ubistva predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, bavi se nasljeđivanjem predsjednika i nemogućnošću obavljanja funkcije.

Odjeljak 4 govori o situacijama u kojima predsjednik nije u stanju obavljati posao, ali ne odstupa dobrovoljno.

Predlagači 25. amandmana su imali jasnu namjeru da se on primijeni kada je predsjednik onesposobljen zbog fizičke ili mentalne bolesti, kažu stručnjaci. Neki učenjaci također tvrde da bi mogao imati i širu primjenu na predsjednika koji je opasno nesposoban za obavljanje funkcije.

Da bi se pozvali na 25. amandman, Pence i većina Trumpovog kabineta trebali bi proglasiti da Trump nije u stanju izvršavati dužnosti predsjednika i smijeniti ga. U tom scenariju Pence bi preuzeo funkciju.

Trump bi mogao naknadno izjaviti da je sposoban da nastavi posao. Ako Pence i većina vlade ne ospore Trumpovu odlučnost, Trump će vraća na vlast. Ako ospore Trumpovu izjavu, o tom pitanju odlučuje Kongres, ali Pence do tada nastavlja djelovati kao predsjednik.

Da bi Trump ostao po strani, bila bi potrebna dvotrećinska većina oba doma. Ali predstavnički dom kojeg kontrolira Demokratska partija mogao bi jednostavno odgoditi glasanje o suštinskom sporu dok Trumpov mandat ne završi, rekao je Paul Campos, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Koloradu.

Campos je rekao da bi 25. amandman bio prikladan način za uklanjanje Trumpa s funkcije i da ima prednost što je brži od opoziva.

"Pence bi mogao odmah postati predsjednik, dok bi opoziv i presuda mogli potrajati barem nekoliko dana", rekao je Campos.

Može li se Trump opozvati i smijeniti?

Da.

Pogrešno mišljenje o "opozivu" je da se odnosi na uklanjanje predsjednika s funkcije. U stvari, opoziv se odnosi samo na Zastupnički dom, donji dom Kongresa, koji podnosi tužbe da je predsjednik počinio "visok zločin ili prekršaj" - slično optužnici u krivičnom predmetu.

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Ako prosta većina u Domu koji broji 435 članova odobri podizanje optužnica, poznatih kao "članci opoziva", postupak prelazi u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio krivnju predsjednika. Ustav zahtijeva dvije trećine glasova Senata da bi osudio i smijenio predsjednika.

Trumpa je predstavnički dom kojeg su predvodili Demokrate prethodno opozvao u decembru 2019. godine zbog optužbi za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa proizašle iz njegovih napora da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena i njegovog sina. Trumpa je u februaru 2020. oslobodio republikanski Senat.

Za koji bi se „visoki kriminal i prekršaj“ Trump mogao biti optužen?

Frank Bowman, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Missouriju, rekao je da je Trump "nesumnjivo potpirivao pobunu" ili pokušaj rušenja američke vlade.

Ali Bowman je kazao i da bi Trump mogao biti optužen i za uopćeniji prijestup: nelojalnost američkom Ustavu i propust da održi svoju zakletvu. Kongres ima diskreciono pravo u definiranju visokog kriminala i prekršaja i nije ograničen na stvarna krivična djela.

"Osnovni prekršaj bio bi prekršaj protiv Ustava – odnosno da je neko u osnovi pokušao podrivati zakonite rezultate zakonito provedenih izbora," rekao je Bowman.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG