Dostupni linkovi

MMF u Beogradu: Određivanje nivoa zaduživanja Srbije


Albert Jaeger, predvodi Misiju MMF u Beogradu, fotografija sa poslednje runde pregovora u Beogradu, arhivska fotografija od 17. maja 2010.
Albert Jaeger, predvodi Misiju MMF u Beogradu, fotografija sa poslednje runde pregovora u Beogradu, arhivska fotografija od 17. maja 2010.
Misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u Beograd kako bi započela petu reviziju tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema razgovora biće zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi Srbija trebalo da definiše do kog nivoa država može da se zadužuje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će misiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predložiti povećanje jednokratne novčane pomoći za penzionere, odmrzavanje plata i veće podsticaje privredi.

Prema Dinkićevim rečima, minus u državnoj kasi biće 20 milijardi manji od planiranih, pa će, kako je naveo, pokušati da ubedi MMF da je od smanjivanja fiskalnog deficita mnogo važnije još ove godine odmrznuti plate, ali i povećati podsticaje za privredu i građane.

Planovi ministra ekonomije Mlađana Dinkića o odmrzavanju plata u potpunoj su koliziji sa stavovima MMF-a i teško se može očekivati da će takva ideja uopšte dobiti zeleno, ocenjuje u razgovoru za program RSE ekonomski ekspert Milan Kovačević.

„To je mišljenje jednog pojedinca koje ne podržava ni Vlada i lično mislim da monetarni fond neće ni uzeti to kao izuzetno važno u samim pregovorima“, smatra Kovačević.

On takođe smatra da nije nimalo dbro da je Vlada disonantna u svojim stavovima i da svaki pojedinac olako istupa sa svojim idejama.

„Ba bi šteta da svaki put kada se nešto dogovorimo, odmah na sledećem sastanku tražimo da to bude drukčije. Naime bilo bi što više potrebno da gradimo neki kredibilitet kod MMF i sa tog stanovišta ne vidim da bi uopšte bilo pametno pomerati taj dogovor oko zamrznutih plata i penzija“, kaže sagovornik RSE.

Kako je najavljeno iz Kancelarije MMF-a, Misiju će predvoditi Albert Jeger i predviđeno je da će u okviru razgovora o reviziji boraviti u Beogradu do 31. avgusta.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Analitičari prognoziraju pad dinara cele godine
Vlada prekršila obaveze prema MMF

XS
SM
MD
LG