Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optimizam u pregovorima sa MMF-om

update

Predstavnici Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda saglasilii su se da je deficit od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda realna polazna osnova za izradu budžeta Srbije za 2010. godinu.

Misija MMF-a i srpska delegacija počeli su u Beogradu razgovore o reviziji kreditnog stend baj aranžmana za Srbiju od 2,9 milijarde evra, a domaći ekonomisti za RSE predviđaju da će pregovori biti uspešno završeni.

Osnovni ciljevi Srbije u oblasti finansija su smanjenje učešća javne potrošnje i dostizanje održivog nivoa javnog duga, saopštila je Vlada Srbije posle prvog dana razgovora premijera Mirka Cvetkovica i ministarke finansija Dijane Dragutinović sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Albertom Jegerom.

Na početku pregovora sa MMF-om razgovaralo se i o dodatnim mehanizmima za jačanje fiskalne discipline, a dogovor da deficit od četiri odsto BDP-a može da bude polazna osnova za budžet u sledećoj godini je ono što je predložila srpska vlada pred početak ovih razgovora.

Dejan Šoškić, član Ekonomskog saveta Vlade Srbije, izjavio je za naš radio da pregovori teku očekivano i da je bilo za prirodno da MMF u uslovima svetske finansijske krize dozvoli da se fiskalni jaz premosti sa nešto većim budžetskim deficitom:

"Ali ono što je vrlo važno, uz veoma jasne garancije da će se sistematski raditi na racionalizaciji javnog sektora i da se neće dozvoliti da se rast budžetskog deficita pretvori u prekomerno zaduživanje Srbije. To je naročito važno imajući u vidu da imamo potrebu da vraćamo preuzete obaveze kreditnog tipa. Tako da Srbija mora da stvori prostor kroz rast privredne aktivnosti, i sa druge strane kroz održavanje javnog sektora pod kontrolom i veću racionalizaciju," rekao je Šoškić.

VLADA ĆE IZBEĆI NAJVEĆE PROBLEME

Pregovori sa MMF-om trajaće do 4. novembra, a ta organizacija prvobitno je u avgustu tokom razgovora o revizji aranžmana zahtevala da deficit bude 3,5 odsto. Ukoliko razgovori budu uspeli, Srbija će moći da uzme drugu i treću ratu kredita ukupne vrednosti 2,9 milijardi evra.
Pregovori sa MMF-om u avgustu ove godine, Foto: Vesna Anđić

Vladimir Vučković, saradnik beogradskog Ekonomskog instituta, izjavio je za RSE da je atmosfera u kojoj se pregovara pozitivna i da postoje dobre šanse da MMF prihvati predloge srpske delegacije.

"Što bi se svodilo ipak na neke skromnije mere uštede i manje reformske zahvate nego što je to do pre mesec ili dva izgledalo. Što znači zamrzavanje plata i zarada u javnom sektoru, otpuštanje jednog broja zaposlenih i uštede na strani subvencija državnim preduzećima. Ukoliko naša delegacija ne bude dovoljno kredibilna i uverljiva u toj računici, može da se desi da na pregovarački što ponovo dođe povećanje poreza na dodatu vrednost ili neka druga reforma poreskih prihoda," kaže Vučković.

Predlog Beograda je da ne bude povećanja poreza, ali uz racionalizaciju javne potrošnju i smanjenje budžetskih izdataka. Vlada Srbije obećala je da će zamrzavanjem plata i penzija država uštedeti oko 50 milijardi dinara, što bi trebalo da bude najveća ušteda u budžetu.

Aleksandar Stevanović, iz Centra za slobodno tržište, rekao je za RSE da je moguće da će sa MMF-om doći do prilično relaksiranog dogovora za srpsku vladu, koji će podrazumevati mogućnost da Srbija povuče sredstva, a da za uzvrat ne preuzme preterano teške obaveze.

"Ako vlada bude imala problema, jednostavno će reći da se trudila ali da nije uspela i mislim da nije nemoguće da se i to desi. Što se tiče javnih finansija, vrlo je verovatno da ce se ići na najavu otpuštanja viška zaposlenih u javnom sektoru ali ne verujem ni da će tu biti nekih spektakularnih pomeranja. Poenta je da će vlada izbeći da uradi ono što jeste najveći problem srpske privrede, a to je da ``zagrebe`` u zdravstvo, obrazovanje, javna preduzeća i penzije, a tu se us tvari naš fiskus i raspada," rekao je Stevanović.

Stevanovic skreće pažnju da bi na tok pregovora pozitivno mogao da utiče još jedan značajan aspekt činjenice da se pregovori sa MMF-om odvijaju u vreme finansijske krize:

"Jer je kriza na neki način i vaskrsla MMF zato Što je to bila institucija koja je bila pred gašenjem, a sada koristi krizu da bi bar za neki srednji rok takve rasprave potisnuo u drugi plan. Zato MMF, kao nikada do sada, bukvalno deli pare šakom i kapom po svetu."

Ukoliko pregovori budu završeni dogovorom, zaključuje Šoškić, iz Ekonomskog saveta Vlade Srbije, doneće mnogo dobrog državi i građanima:

"Srednjoročno i dugoročno to je dobra vest za racionalizaciju javnog sektora u Srbiji. Što ne znači ništa drugo do mogućnost da u narednom periodu, sa jeftinijom i agilnijom državom, možemo da idemo brže napred sa manjim poreskim opterećenjima i višim stopama bruto domaćeg proizvoda."

Odbor direktora MMF-a 15. maja 2009. godine odobrio je kreditni stend baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011, čime je za oko sedam puta povećan kredit koji je odobren u januaru - od 402,5 miliona evra. Srbija je do sada povukla prvu tranšu od 788 miliona, od ukupno 2,9 milijardi evra.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG