Dostupni linkovi

Delegacija MMF-a posetila pogone Fiata u Kragujevcu


Delegacija MMF-a u pogonima Fiata, Fotografije uz tekst Branko Vučković
Delegacija MMF-a u pogonima Fiata, Fotografije uz tekst Branko Vučković
Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda, u pratnji ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, posetili su danas kompaniju "Fiat automobili Srbija" i pogone u kojim se od prošle godine proizvodi italijanski model punto.

Fiat je do sada u kragujevačku fabriku uložio 100 miliona evra i zaposlio prvih 1000 radnika, a članovi Misije MMF mogli su da se uvere da je proizvodnja automobila u Kragujevcu organizovana po najvišim evropskim standardima. Pre toga njima je predstavljen projekat Fiat automobili Srbija čija je ukupna vrednost 700 miliona evra.

Ministar Dinkić rekao je Radiju Slobodna Evropa da je delegaciju svetskih bankara doveo u Kragujevac kako bi im pokazao pravi primer privrednog preporoda Srbije.

"MMF sam doveo u Kragujevac da im pokažem šta radimo na restruktuiranju naše privrede i da im pokažem šta radi Vlada na privlačenju investitora radi povećanja srpskog izvoza. Ako će Fiat u 2012., 2013. godini ostvarivati 1,5 milijardi evra od izvoza ovakvi primeri, ovakve fabrike mogu revolucionarno da poguraju srpski izvoz naviše", rekao je Dinkić.

On je istakao da država mora da podstiče investitore „koji zapošljavaju ljude“ navodeći da je svaki dinar kojim je država pomogla kragujevačku fabriku automobila zlata vredan.

"Naravno da moramo da podstičemo takve investitore koji zapošljavaju ljude, jer Fiat treba da zaposli 2.400 ljudi samo u osnovnoj proizvodnji. Hiljadu je već zaposlio, ali i industrija komponenti zapošljava veliki broj radnika. To je praksa u svetu, ako želite da napravite nešto revolucionarno, veliko, veliki izvoz, da zaposlite veliki broj ljudi, onda morate to i da platite"
, rekao je Dinkić.

Nova runda pregovora MMF i Vlade Srbije počela je prošlog utorka, u Beogradu, a nakon obilaska kragujevačke fabrike automobila, članovi Misije MMF nisu davali izjave. Dosadašnji tok pregovora nije komentarisao ni ministar Dinkić.

"Ne bih ni ja to sada komentarisao jer oni završavaju svoju posetu za nedelju dana. Ovo je samo jedan segment posete, da vide da život u Srbiji nije samo statistika, nego da tu postoje i radnici koji rade za plate i da te plate treba da budu veće. U krajnjoj liniji, pregovaramo sa njima i nadam se uspehu pregovora"
, zaključio je Dinkić.

Nakon posete kragujevačkoj fabrici automobila ministar Dinkić je odveo goste u vinariju Radovanović u Krnjevu kod Velike Plane, koja polovinu proizvodnje vina izvozi na tržište Evropske unije.

Pre dolaska misije MMF, u Skupštini grada Kragujevca održan je sastanak Radne grupe za realizaciju projekta industrijske bescarinske zone Korman polje, gde "Fiatovi" kooperanti planiraju izgradnju svojih proizvodnih pogona.
XS
SM
MD
LG