Dostupni linkovi

MMF odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu


MMF je po prvi put odobrio konvencionalni plan finansiranja za zemlju u kojoj se odvija rat većih razmjera (arhivska fotografija)
MMF je po prvi put odobrio konvencionalni plan finansiranja za zemlju u kojoj se odvija rat većih razmjera (arhivska fotografija)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u petak, 31. marta saopštio da je njegov upravni odbor odobrio četvorogodišnji kredit od 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu, kao dio globalnog paketa od 115 milijardi dolara, koji će biti podrška ekonomiji te zemlje dok se bori sa ruskom invazijom još od februara prošle godine.

Odluka je očistila put za momentalnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, ali ona traži od Ukrajine ambiciozne reforme naročito u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju.

Tzv. prošireni aranžman (EFF) je prvi veliki konvencionalni program finansiranja koji je MMF odobrio za zemlju u kojoj se odvija rat značajnih razmjera.

Prethodni MMF-ov program vrijedan pet milijardi dolara, otkazan je u martu 2022. kada je fond obezbijedio 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja sa vrlo malo uslova. Obezbijedili su novih 1,3 milijarde prošlog oktobra.

Zvaničnik MMF-a je rekao da novi paket uključuje kredit, 80 milijardi zaloga za grantove i povlašćene zajmove multilateralnih institucija i drugih zemalja, kao i 20 milijardi za isplaćivanje dugova.

Ukrajina mora da ispuni određene uslove u naredne dvije godine, što uključuje korake ka povećanju prihoda od poreza, održavanje stabilnog kursa valute, očuvanje nezavisnosti centralne banke i ojačavanje borbe protiv korupcije.

Iz MMF-a navode da će dublje reforme biti potrebne u drugoj fazi, da se ojača stabilnost i postratna rekonstrukcija, da se zemlja vrati na predratni okvir fiskalne i monetarne politike, ojača kompetitivnost i pozabavi se sa slabostima energetskog sektora.

Viši zvaničnik američkog ministarstva finansija je rekao da se radi o "zaista solidnom" programu, koji obavezu ukrajinskih vlasti da postigne 19 ciljeva samo u narednoj godini.

Gita Gopinat (Gopinath), prva zamjenica direktora MMF-a, rekla je da je program suočen sa "izuzetno visokim" rizicima, te da njegov uspjeh zavisi od obima, sastava i tajminga spoljnog finansiranja koje bi trebalo pomoći da se zatvore rupe u fiskalnom i eksternom finansiranju, te da se vrati održivost ukrajinskog duga.

"Ruska invazija na Ukrajinu i dalje ima razoran ekonomski i društveni efekat", rekla je ona, pohvalivši ukrajinske vlasti na održavanju "ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti" uprkos ratu.

Odluka formalizuje dogovor MMF-a i Ukrajine od 21. marta, te uzima u ozbir ukrajinski put ka Evropskoj uniji nakon rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozdravio odluku MMF-a na Tviteru, rekavši da se radi o "važnoj pomoći u borbi protiv ruske agresije".

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), koji je u prošloj godini radila na tome da Ukrajina dobije novac MMF-a, navela je da će ovaj paket pomoći da se obezbijedi ekonomska i finansijska stabilnost zemlje, te da je postavio temelje dugoročnoj rekonstrukciji.

Zvaničnik MMF-a, Gavin Grej (Gray) je rekao novinarima da će, prema scenariju koji predviđa Fond, rat da se smiri sredinom 2024. godine, što će rezultirati projiciranom finansijskom "rupom" od 155 milijardi dolara, što će da pokriju multilateralni i bilateralni donatori i kreditori.

Pesimistični scenario Fonda navodi da će rat da traje do kraja 2025. godine, što će otvoriti rupu od 140 milijardi, što će zahtjevati veće donacije.

Grej je rekao da je program dizajniran tako da funkcioniše čak i ako ekonomska situacija bude znatno gora od optimističnih procjena. Dodao je da su se zemlje koje osiguravaju finansiranje složile da rade sa MMF-om, da bi obezbijedili servisiranje duga prema MMF-u čak i ako su potrebne veće sume.

Kazao je da će tromjesečne inspekcije MMF-a početi već ovog juna.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG