Dostupni linkovi

MMF u Beogradu: Povećanje plata i penzija možda, ali minimalno


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U zgradi Narodne banke Srbije počinju razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije o trećoj reviziji trogodišnjeg aranžmana, postignutog u februaru ove godine u iznosu od 1,2 milijardi evra. Pored ocene do sada urađenog, očekuje se da će teme razgovora biti budžet za narednu godinu i povećanje plata i penzija.

Sastanci u Beogradu održavaju se pošto je prošle nedelje u Vašingtonu Bord izvršnih direktora MMF-a, potvrdio Srbiji pozitivnu ocenu druge revizije aktuelnog stend baj aranžmana.

Mijata Lakićevića, ekonomskog novinara, pitali smo sa kojim adutima delegacija Srbije izlazi pred predstavnike MMF-a u razgovorima čija bi glavna tema trebalo da bude budžet za narednu godinu?

“Pre svega, sigurno sa postignutim rezultatima na planu fiskalne konsolidacije, odnosno na smanjenju budžetskog deficita. Srbija je tu u svakom slučaju postigla više nego što se očekivalo, više nego što je planirala. Bilo je planirano da deficit ove godine bude 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda, negde oko 200 milijardi dinara, a biće, kako se sad procenjuje, negde oko 3,5 odsto. To je dobar rezultat.”

RSE: Očigledno je da se slabo napreduje ili ne odmiče u reformi javnog sektora, a tu su glavna stvar otpuštanja koja se čini se, samo najavljuju, ali i ne sprovode.

Lakićević: To je ono što Vladi ne ide u prilog jer na tome gotovo da ništa nije urađeno. To je veliki problem jer su javna preduzeća najveći destabilizator ukupne privrede i njeni rezultati, odnosno to što ništa nije urađeno, može da se odrazi loše i u kasnijim godinama.

RSE: Čuli smo od premijera Vučića da je MMF dozvolio značajnije povećanje penzija od očekivanog, ali da on to ne želi jer hoće da investira u zapošljavanje. Je li ovo vizionarska ili populistička izjava za unutrašnju upotrebu?

Lakićević: Mislim da pre svega Vučić nastoji da prikupi i neke poene kod birača. Nisam siguran da je MMF dozvolio neko veliko povećanje. Mislim da se to kreće u minimalnim granicama. Mi ne znamo ni koliko će to povećanje biti. Prema nekim mojim informacijama, rekao bih dosta pouzdanim, ukupno je iduće godine MMF dozvolio da se fond za plate i penzije poveća za oko 15 milijardi dinara i da za penzionere povećanje bude zaista minimalno, ali za sve oko jedan do dva odsto, dok bi u javnom sektoru najviše dobili prosvetni radnici – oko četiri do pet odsto. To su sve vrlo male pare. Vučić nastoji da prikupi još ponekog birača uoči možda nekih izbora koji će biti na proleće.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG