Dostupni linkovi

MMF saglasan sa povećanjem plata i penzija


S leva nadesno: Sebastijan Sosa, Džejms Rouf, Dušan Vujović i Jorgovanka Tabaković
S leva nadesno: Sebastijan Sosa, Džejms Rouf, Dušan Vujović i Jorgovanka Tabaković

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) saopštila je da se usaglasila s planom Vlade Srbije o jednokratnim rashodima, koji uključuju isplatu penzionerima, ali i povećanje plata i penzija od januara iduće godine. To je, kako je objašnjeno, posledica "rezultata koji su iznad očekivanja".

Ipak, Srbija ima još mnoga posla kada je u pitanju uređenje državnih finansija, pre svega, daljni rad na osnižavanju javnog duga i reformi javnog sektora.

Nakon upravo završene šeste revizije stand-by aranžmana sa Srbijom, MMF je saopštio da je postignut sporazum o ključnim parametrima za državni budžet Srbije za 2017. godinu, kao i da je preporučeno ubrzanje strukturnih reformi.

Šef misije MMF-a, Džejms Rouf, rekao je da očekuje da će fiskalni deficit pasti na 1,7 procenata bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2017. godini, a da je sada prioritet da se nastavi sa postepenom fiskalnom konsolidacijom, te da se obezbedi stabilan silazni trend javnog duga, za koji je ocenio da je i dalje veliki.

"Zahvaljujući prihodima koji su iznad očekivanog nivoa, dok su se rashodi zadržali u okviru programskih ciljeva, sada se očekuje da će deficit iznositi 2,1 odsto BDP-a u 2016. godini. Veoma je važno da vidimo da je počeo da pada javni dug, koji se odvija godinu dana brže od prvobitnog plana. Postigli smo sporazum oko budžeta za 2017. Prioritet je da se nastavi sa fiskalnom konsolidacijom i da se nastavi stabilan silazni trend javnog duga, koji je još visok", konstatuje Rouf.

Nastaviti sa postepenom fiskalnom konsolidacijom: Džejms Rouf
Nastaviti sa postepenom fiskalnom konsolidacijom: Džejms Rouf


Posledica "rezultata koji su iznad očekivanja", kako je to definisala misija MMF-a, jeste saglasnost sa planom vlade Srbije da se početkom narednog meseca penzionerima isplati jednokratna pomoć, odnosno da se od januara povećaju plate i penzije.

Koliko će povećanje tačno biti, još nije precizirano, ali je ministar finansija, Dušan Vujović rekao da će se ono kretati u okvirima koje je u nedelju saopštio premijer.

"To je da će povećanje plata od pet odsto biti za sektore zdravstva, institucije kulture, administraciju u sudovima i kazneno-popravnim institucijama, šest ili više od šest odsto, ali bez preciziranja detalja za osnovno i srednje školstvo, nešto manje za visoko školstvo. Jedan i po odsto za penzije", navodi Vujović.

Saglasnost MMF-a da se plate i penzije povećaju, došla je kao iznenađenje, s obzirom na to da je raniji stav te misije bio da svako poboljšanje treba iskoristi za otplatu starih dugova, a ne na nove izdatke.

Džejms Rouf slaže se da je to način na koji je predviđeno da program funkcioniše.

"To je i dalje prioritet, s obzirom da je dug visok. Ali, ekonomski i fiskalni uspeh, dozvolio je da se u izvesnoj meri povećaju plate i penzije, a da se istovremeno ostane na racionalnom fiskalnom putu. Mislim i da je ispravno da se neki pozitivni rezultati podele sa stanovništvom", dodaje Rouf.

MMF je podržao i nameru Narodne banke Srbije da snizi ciljanu inflaciju na tri odsto, plus minus 1,5 procenat. Kako je objašnjeno, takva promena je odraz značajnog poboljšanja makroekonomskih pokazatelja.

Povratak poverenja u dinar

Guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković, rekla je da će to omogućiti da se snize kamatne stope i podstakne korišćenje dinara u ekonomiji Srbije.

"To znači povratak poverenja u sopstvenu valutu, to znači donošenje dugoročnih odluka - da planirate da uzmete kredit za stan i da se ne bojite da će vam valutni rizik doneti neku noćnu moru", smatra Tabaković.

Osim smanjenja javnog duga, glavna preporuka MMF-a vlastima Srbije jeste da se "odlučno pozabave strukturnim izazovima", da su potrebne aktivnosti kako bi javna komunalna i druga državna preduzeća prestala da predstavljaju opterećenje po javne resurse.

Šef Misije, Džejms Rouf, naveo je i da je potrebno da se "jasno precizira kako će se rešiti pitanje dugovanja kada se radi o energetici i rudarstvu".

"Svako od ovih preduzeća se razlikuje u smislu akumulacije dugovanja, ali je za sve njih zajedničko da je manjak finansijske discipline doveo do toga da predstavljaju opterećenje", navodi Džejm Rouf.

Sporazum iz predostrožnosti kojim će Srbiji biti stavljeno na raspolaganje oko 68,53 miliona evra, sredinom decembra će biti predstavljen Bordu MMF-a radi donošenja konačne odluke.

Vlasti Srbije su najavile da ne nameravaju da povlače ta sredstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG