Dostupni linkovi

Mladiću nakratko pozlilo, svjedok o istrazi masakra Markale


Svjedok John Hamill
Zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ponovno je pozlilo tijekom suđenja u srijedu, no nakon brzog pregleda utvrđeno je da može nastaviti pratiti proces.

Optuženi je osjetio probleme za vrijeme iskaza irskog potpukovnika Johna Hamilla, koji je kao svjedok tužiteljstva i bivši vojni promatrač UN-a opisao napade na sarajevske civile i nalaze istrage minobacačkog napada na tržnicu Markale (5.veljače) 1994.godine, kada je prema optužnici ubijeno 66, a ranjeno preko 140 ljudi.

Hamill, koji je već svjedočio na suđenju zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislavu Galiću te predsjedniku Republike Srpske u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću – potvrdio je i ovom prilikom istinitost brojnih izvještaja UN-ovih promatrača o snajperskom djelovanju kao i korištenju nekonvencionalnog artiljerijskog oružja za napade na sarajevske civile.

Vojni promatrač Hamill se prisjetio 21. srpnja 1993.godine – kada je u samo 12 sati palo 3770 granata na grad.

„Te granate je ispalila artiljerija Sarajevsko-romanijskog korpusa koja je bila stacionirana na području sjeverno od Vogošće i Radove, znači sjeverno od grada Sarajeva“, opisao je nalaze svjedok.

Tijekom istrage oko prvog masakra na tržnici Markale, Hamilla je časnik za vezu Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a Cvetković upitao - zašto se uzbuđuje oko jedne granate kada je na Sarajevo ispaljeno između 30 i 40 tisuća projektila samo u prethodnoj godini.

Prema nalazima UN-ovih istražitelja, kao i timova promatrača za osmatranje – kobna granata je došla s položaja pod kontrolom snaga bosanskih Srba. Gađanje centra grada, prema irskom potpukovniku Hamillu bilo je vojnički neopravdano zbog nepostojanja konkretnih ciljeva.

„Osim ako ne postoji vojna meta koja aktivno vojno djeluje – ne vidim nikakav razlog za granatiranje tog područja u to vrijeme“, izjavio je svjedok tužiteljstva.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala osporiti nalaze istrage Markala i ostalih opisanih incidenata, navodeći pri tom neke druge nalaze pripadnika UN-a koji nisu službeno potvrđeni, a koji navodno pobuđuju sumnje – kako su smrtonosni projektili mogli doći i s jedne i s druge strane linije sarajevskog fronta.

To je kao mogućnost Hamill odbacio, navodeći kako za to nisu pronađeni dokazi.Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastaviti će se u četvrtak iskazom novog svjedoka optužbe.
XS
SM
MD
LG