Dostupni linkovi

Mladićeva obrana: Srbi nisu bili separatisti, rat izazvali drugi


Robert Donja
Nakon što je suđenje kratko prekinuto prošli tjedan, u ponedjeljak se u hašku sudnicu vratio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid i ostale zločine njegovih snaga u Bosni i Hercegovini.

Obrana je ponovila svoj zahtjev sucima da skrate radni tjedan s 5 dana na 4, jer zbog zdravstvenog stanja general Mladić teško može izdržati ovaj tempo. Trodnevni iskaz o političkim planovima koji su doveli do genocida nastavio je američki povjesničar Robert Donja (Donia) kao svjedok tužiteljstva.

Obrana generala Mladića nastavila je osporavati izvještaj povjesničara Donje o strateškim planovima rukovodstva bosanskih Srba i razdvajanju naroda Bosne i Hercegovine koje je vojnim putem izvršio optuženi.

Branitelj Branko Lukić pokušao je prikazati da su zapravo političke vođe bosanskih Hrvata i Bošnjaka zagovarale separatizam željom za nezavisnošću države, a ne Srpska demokratska stranka, SDS, vođena Radovanom Karadžićem.

„Kada postoji Jugoslavija. Kada Srbi hoće tu Jugoslaviju, kao državu koja već postoji – da se oni označavaju kao separatisti. To ja ne mogu shvatiti. Kako netko tko želi ostati živjeti u državi koja postoji, može biti označen kao separatist?“, ispitivao je i konstatirao Lukić.

Svjedok Donja višestruko je podsjećao Mladićevu obranu na planove i napore rukovodstva SDS-a za stvaranjem srpske države unutar Bosne i Hercegovine, razdvajanjem od bosanskih Hrvata i Bošnjaka. Među ostalim i na 6 strateških ciljeva koje je odbrila Skupština bosanskih Srba u svibnju 1992.godine, a koji su planirani prethodno, više mjeseci unutar samog rukovodstva SDS-a.

„Očigledno, barem 50-60 ljudi je znalo na što se odnose ti ciljevi i neki od njih su vrlo brzo to prenijeli na drugim sastancima i raspravama. Očigledno je bilo izvjesnog širenja te informacije o sadržaju tih ciljeva među ostalim vođama pokreta bosanskih Srba. I to se može vidjeti jer su u nekim slučajevima drugačije preneseni, nego što su izrečeni na samoj sjednici“, naveo je svjedok koji je svoj izvještaj temeljio na nizu pronađenih vojno-političkih dokumenata.


S druge strane Donja je potvrdio obrani kako je pronašao u dokumentima UN-a podatke o tome da su neki bošnjački političari spriječavali popravljanje situacije u opkoljenom Sarajevu, poput puštanja struje i plina, koristeći patnju Sarajlija za poteze međunarodne zajednice.

Donja će iskaz dovršiti u utorak.

Na suđenju Mladiću, za ovaj tjedan su najavljeni iskazi dvojice zaštićenih svjedoka, kao i Ričarda Batlera (Richard Butler), američkog vojnog stručnjaka koji je za potrebe optužbe analizirao dokumente Vojske Republike Srpske u vezi sa Srebrenicom.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG