Dostupni linkovi

Mladićeva obrana: Sarajlije kolateralne žrtve razmjene vatre


Ratko Mladić u sudnici 11. siječnja 2013.
Ratko Mladić u sudnici 11. siječnja 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio nizozemski stručnjak za snajpersko gađanje Patrick van der Weijden.

Nakon što je kao vještak tužiteljstva opisao svoju istragu snajperskog gađanja sarajevskih civila i zaključke kako su smrtonosne hice ispaljivali obučeni vojnici pomoću specijalnih pušaka – obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušala dovesti u pitanje njegove nalaze.

Naime prema Mladićevoj obrani, Sarajlije nisu namjerno gađane, već su bili kolateralne žrtve sukoba zbog blizine linija fronta.

Kako bi pokazalo da sarajevski civili nisu bili slučajno ubijani tužiteljstvo je u dodatnom ispitivanju snajperskog stručnjaka priložilo nekoliko dokumenata Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a koji je držao grad u okruženju.

Primjerice zapovjed generala Stanislava Galića iz 1992.godine, koji je podsjetimo - kao podređeni optuženom Mladiću, osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog terora nad Sarajevom. Dio zapovjedi je pročitala tužiteljica Rachel Hochhauser:

„Tu kaže u svakoj brigadi formirati grupu snajperista jačine voda. Trideset plus 1 vojnika. Iste snabdjeti sa snajperima, optičkim i pasivnim IC nišanima, prigušivačima“, stajalo je u zapovjedi koja prema tužiteljstvu pokazuje korak prema kampanji terora.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:31 0:00
Direktan link


Tužiteljstvo je prikazalo i dokumente o obuci snajperista VRS-a i njihovoj taktici djelovanja u parovima.

Također, tužiteljica je ispitujući Van der Weijdena željela istaknuti razliku stradavanja Sarajlija od razmjene vatre, i od namjernog snajperskog napada. Poput gađanja trogodišnje djevojčice potkraj 1992.godine u naselju Širokača.

„Postavljena su Vam pitanja o tome – je li metak koji je pogodio Anisu Pita, mogao biti rezultat razmjene vatre Armije BiH i VRS-a, odnosno s njihovih položaja na Baba Stijeni. Što se moglo čuti ako je bilo takve razmjene vatre?“, ispitivala je tužiteljica.

„Čula bi se razlika. Oni koji bi bili ispaljeni s (jevrejskog) groblja zvučali bi drugačije nego oni koji bi bili ispaljeni s Baba Stijene“, odgovorio je svjedok.

Obrana je zatražila od sudaca diskvalifikaciju svjedočenja nizozemskog snajperskog stručnjaka kao vještaka tužiteljstva, o čemu će biti naknadno odlučeno.

Nakon Van der Weijdena iskaz o opsadi Sarajeva idući tjedan će dati Milan Mandilović koji je, napustivši Jugoslavensku narodnu armiju kao vojni doktor, u vrijeme rata zbrinjavao unutar grada brojne ranjene građane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG