Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pretresena kuća Mladićevog saradnika


EUFOR tokom pretresa Todićeve kuće

Pripadnici EUFOR-a danas su u Banjaluci pretresli kuću Dušana Todića, nekadašnjeg saradnika haškog optuženika Ratka Mladića. U višečasovnoj akciji pretresa, započetoj jutros u četiri časa, koju je provelo oko šezdeset pripadnika EUFOR-a i NATO snaga, iz porodične kuće Dušana Todića u banjalučkom naselju Obilićevo izuzete su određene stvari koje će biti poslate na daljnju analizu.

Potparol EUFOR-a Pat Kalahan kazao je da je cilj akcije da se utvrdi da li Dušan Todić pruža finansijsku i logističku podršku haškom optuženiku, odbjeglom generalu Ratku Mladiću.

„Gospodin Todić je inače bivši vojni saradnik Ratka Mladića, a razlog zašto smo ovdje je da dođemo do bilo kojih opipljivih informacija i podataka koji bi povezali Todića sa Mladićem. EUFOR sprovodi pretres stambenog objekta Dušana Todića na zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.“

EUFOR tokom pretresa Todićeve kuće
Dušan Todić bivši je oficir kontraobavještajne grupe pri Generalštabu nekadašnje vojske Republike Srpske. Bio je pripadnik 410. vojnoobavještajnog centra koji je rasformiran na zahtjev međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini prije nekoliko godina.

U EUFOR-u kažu da je današnja akcija dio regionalne strategije na lociranju Ratka Mladića, te da je do sada izvedeno više sličnih operacija na otkrivanju pripadnika mreže pomagača u Srbiji.

Pretres Todićeve kuće je protekao mirno i uz asistenciju policije Republike Srpske. U kući su nalazili Dušan Todić, njegova žena i kćerka koji su, po riječima Pata Kalahana, u potpunosti sarađivali. Pretresu je još sinoć prethodilo povećano prisustvo pripadnika međunarodnih snaga u Banjoj Luci, naoružanih dugim cijevima.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG