Dostupni linkovi

Zločinci moraju biti kažnjeni


Ratko Mladić i Radovan Karadžić na Vlašiću, 1995-e godine.
Ratko Mladić i Radovan Karadžić na Vlašiću, 1995-e godine.

Ovih dana navršilo se 15 godina od podizanja optužnice za genocid u Srebrenici protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Nekadašnji general još uvijek je u bjekstvu i, kako se pretpostavlja, skriva se u Srbiji, a Karadžiću se sudi pred Haškim tribunalom.

Zajednička ocjena predstavnika nevladinog sektora je kako bez Mladićevog hapšenja pravda neće biti zadovoljena. Savjet bezbjednosti UN-a je, osnivajući Haški sud, žrtvama svečano obećao da se njihov glas čuo i da će pravda biti zadovoljena.

Bez Mladićevog hapšenja, i sa ovim što se vidi iz Haške sudnice, od njenog zadovoljenja nema ništa, smatra predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević:

„Oni koji su preživjeli, za njih pomirenje nije moguće bez pravde, a pravda nije zadovoljena jer jedan od ovih koji je počinio najveći zločin, zločin genocida, još uvijek je na slobodi. Drugi, onaj koji je imao političku odgovornost, Radovan Karadžić, pred Trubunalom fantastično koristi strategiju koju je već uspostavio Slobodan Milošević. Nedopustiv je vokabular koji koristi gospodin Karadžić. Npr. Momčilo Mandić se obraća Karadžiću gospodine predsjedniče. On je optužen za ratne zločine. Kakav predsjednik?! A ovaj njemu gospodine ministre. Dakle, to je stvarno jedna cirkusijada.“

Optužnicu protiv Karadžića i Mladića prije 15 godina podigao je tadašnji glavni tužilac Richard Goldston. Sedam dana prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u nju je uvrstio i genocid.

Ispostaviće se, kaže Goldston, da su optužnice bile ključ za mir u BiH:

„Bez optužnice Radovana Karadžića i Ratka Mladića sredinom 1995. godine ne bi bilo sastanka u Dejtonu. Treba imati na umu da je sastanak u Dejtonu održan samo četiri mjeseca nakon masakra u Srebrenici. Nema nikakve šanse da bi lideri ove zemlje bili spremni biti u istoj prostoriji sa Karadžićem 1995. godine. U Dejtonu sam bio i kritiziran od strane mnogih političara zato što sam podigao drugu optužnicu protiv Karadžića i Mladića u koju sam uvrstio i optužbe za genocid u Srebrenici.“

Današnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović prije 15 godina je bio u Srebrenici, ali je izbjegao biti žrtvom Mladićevih potčinjenih. Razočaran je, kaže, što ga još nije vidio u sudnici i što je pokrovitelj njegovog skrivanja bila Srbija. Ali i dalje vjeruje da će biti uhapšen:

„Imam osjećaj da sada postoji određena vrsta odlučnosti aktulenih vlasti u Beogradu i nadati se da će optuženi Mladić biti brzo priveden. Ukoliko sve ovo bude ponovo jedna velika priča koja neće imati za rezultat Mladićevo privođenje, mislim da na određeni način šaljemo svi zajedno jednu ružnu poruku, jer dobrih odnosa na prostoru Balkana, pogotovo između Srbije i BiH, neće biti sve dok se optuženi Mladić ne privede licu pravde.“


*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde - Zločin i kazna:
Spor put do pravde
Janja Beč Neumman: Fenomen poricanja genocida
Porodice žrtava nastavljaju život u Srebrenici
Zločinci moraju biti kažnjeni
Procesi haškog tribunala za ratne zločine u Srebrenici
Svjedoci zločina u Bratuncu

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG