Dostupni linkovi

Mladić je prisluškivao Karadžića


Svjedok Tomasz Blaszczyk u sudnici 11. travnja 2012.
Svjedok Tomasz Blaszczyk u sudnici 11. travnja 2012.
Nakon dva zaštićena svjedoka koji su dali iskaz na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem istražitelja haškog tužiteljstva Tomaža Blaščika (Tomasz Blaszczyk).

On je sudu opisao zapljenu dnevnika i audio zapisa iz kuće bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića 2010.godine. Taj materijal, među kojima su i presretnuti razgovori optuženog s oficirima VRS-a, prema tužiteljstvu pokazuje kako je Karadžić bio svjestan svih događanja u Srebrenici u srpnju 1995.godine kada je ubijeno oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Na nekim audio snimkama koje je Mladić sakrio kod svoje obitelji u Beogradu mogao se prepoznati glas Karadžića, potvrdio je istražitelj Blaščik koji je radio brojne analize zapljenjenog materijala.

„Sadržaj razgovora ticao se događaja koji su se dešavali u srpnju 1995.“, naveo je istražitelj.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Karadžić je pokušao dovesti u pitanje pronađeni materijal te prikazati kako se njime manipuliralo, odnosno dodavalo i oduzimalo. Ne samo od strane tužiteljstva, već i od vlasti Srbije:

Je li se moglo isključiti da su vlasti Srbije nešto dodale, ako nisu oduzele, jesu li nešto dodale?

„Nemamo indicija da je materijal izmijenjen.“
, odgovorio je Blaščik napominjući kako su potvrdu o oduzetim stvarima iz obiteljske kuće potpisali članovi Mladićeve obitelji.

Video snimci iz Srebrenice

Karadžić je želio prikazati kako je provjera autentičnosti materijala od haškog tužiteljstva također namještena te da usporedbe nisu rađene s pouzdanim izvorima, poput stenograma tajne službe VRS-a.

Naime, prema zapljenjenom materijalu, Mladić je prisluškivao razgovore Karadžića s ostalim oficirima iz Glavnog štaba VRS-a.

„Kakvo je objašnjenje da se moj navodni razgovor s generalom Živanovićem, snimka nađe u kući generala Mladića?... Hoćete da kažete da me pored svakog đavola koji me prisluškivao, još prisluškivala i vlastita vojska?“, upitao je Karadžić.

„Hoću da kažem da je ova traka koja je zapljenjena u kući generala Ratka Mladića snimljena od organa sigurnosti Vojske Republike Srpske, uključujući i ovaj razgovor u kojem ste Vi sudjelovali“, odgovorio je istražitelj.Inače, Blaščik je analizirao i video materijal spornih događanja u Srebrenici, pogotovo dokumentarni film Zorana Petrovića Piroćanca, pomoću čega je identificirao neke osobe koje su nestale ili koje su preživjele zločine u zloglasnoj Bijeloj kući u Potočarima.

Prikazane su i snimke s livade u Sandićima, gdje su okupljeni bošnjački muškarci prije pogubljenja, a neposredno prije toga posjetio ih je Ratko Mladić.

Suđenje se nastavlja u četvrtak iskazom novog svjedoka tužiteljstva o događajima u Srebrenici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG