Dostupni linkovi

Mladić o Kecmanoviću: „Naš majmun kod Alije“


Nenad Kecmanovic na suđenju Ratku Mladiću
Nenad Kecmanovic na suđenju Ratku Mladiću

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nenada Kecmanovića, predratnog i ratnog političara u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je u glavnom ispitivanju kao svjedok obrane izjavio – kako je rat u Bosni i Hercegovini počeo 1992.godine zbog proglašenja nezavisnosti države od bivše Jugoslavije – Kecmanovića je haško tužiteljstvo suočilo s dokazima koji pokazuju – da je do sukoba i brojnih žrtava došlo zbog želje srpskih nacionalista za stvaranjem Velike Srbije i etnički čistih teritorija pod njihovom kontrolom.

Kecmanović je kao član Predsjedništva BiH 1992.godine čak izrazio prijedlog zakonodavne zabrane prekrajanja teritorija ratnim operacijama. No sada je, kao svjedok na suđenju Mladiću – dopunjavao svoje stavove o odgovornosti Srpske demokratske stranke, SDS-a i njezinog lidera Radovana Karadžića – za pokretanje etničkog čišćenja. Tužitelj Arthur Traldi podsjetio je zato Kecmanovića – što je pisao početkom rata.

„Točno je, zar ne – da je po Vašem mišljenju, u to vrijeme, SDS težio tome da se formiraju nove države, je li tako?“, ispitivao je tužitelj citirajući Kecmanovićev stručni izvještaj za haška suđenja od prije 10 godina (suđenje Radoslavu Kvočki).

„Ja spominjem samo neke ekstremne primjere, a ne kao politiku, osnovnu politiku bilo koje stranke“, poricao je tumačenje optužbe.

Kecmanović 1992.godine: Zabraniti prekrajanje granica nasiljem i genocidom

Svoj tadašnji prijedlog - da se zakonodavno zabrani prekrajanje granica i mijenjanje etničke slike nasiljem, iseljavanjem i genocidom, Kecmanović je kao svjedok obrane također pokušao ublažiti – tvrdeći da je 1992.godine jedino osobno znao – za zatočeno srpsko stanovništvo u Sarajevu, gdje se i on nalazio tijekom početnih ratnih mjeseci.

„Primali ste izvještaje u Predsjedništvu BiH – da se muslimani i Hrvati iseljavaju s teritorija koje su svojatali Srbi iz svih ovih razloga?“, ispitivao je Traldi želeći pokazati da je Kecmanović bio već početkom sukoba upoznat s rasprostranjenim ratnim zločinima koje su činile srpske snage.

„Samo to – da Srbi nastoje pobjeći iz Sarajeva. A ovo (za iseljavanje muslimana i Hrvata) sam znao posredno – iz izvještaja“, pokušao je Kecmanović umanjiti značenje svojih stavova s početka rata, tvrdeći da ih nije promijenio – već samo „korigirao“.

Tužitelj Traldi je pročitao i stavove vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja u vezi povlačenja granica Velike Srbije ratom, kao i zapisnike sa Skupštine bosanskih Srba - koji pokazuju namjeru za osvajanjem općina i za etničko čišćenje teritorija od građana nesrpske nacionalnosti.

VIDEO LINK: Dio iskaza Kecmanovića

No Kecmanović je ostao kod svog novo-formiranog stava za potrebe svjedočenja u korist generala Mladića – kako je SDS-ovo vodstvo samo reagiralo na proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine – mimo njegovog dopuštenja.

Snimak razgovora Mladića o Kecmanoviću

Nakon što je odbio potvrditi kako je otišao iz Predsjedništva BiH polovicom 1992.godine zbog pritiska srpskih političara s Pala – pušten je snimak u kojem general Mladić, govori o Kecmanoviću kao „našem majmunu koji je otišao kod Alije“. Spomenuto je i dobivanje azila u Beogradu ukoliko Kecmanović, kao Srbin, napusti funkciju zbog koje su sarajevske vlasti – izgledale kao multietničke.

„Kao da je Ante Pavelić ušao u Vladu, a nude mu azil u Beogradu“, čulo se na snimci razgovora između Mladića i njegovog sugovornika.

„To je ono što je opisano i u prethodnom dokumentu – da će članovi Izetbegovićeve Vlade koji daju ostavku – dobiti azil?“, suočavao je svjedoka tužitelj.

Meni to nitko nikada nije saopćio“, branio se svjedok, tvrdeći da je napustio sarajevske vlasti „prema vlastitom nahođenju“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Direktan link

Kecmanović će se vratiti na sud iza ljetne pauze kako bi ga dodatno ispitale strane u postupku, budući da je morao otići prije dovršenja iskaza iz Den Haaga u Beograd „zbog privatnih razloga“. Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini, nastaviti će se idući tjedan iskazom novih svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG