Dostupni linkovi

Porodice žrtava zabrinute zbog izuzeća sudija za Mladića


Suđenje Ratku Mladiću u Hagu
Suđenje Ratku Mladiću u Hagu

Mehanizam za međunarodne tribunale prihvatio zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti. Ta odluka kod žrtava i članova porodica izazvala je bojazan hoće li to označiti i eventualne promjene u samoj presudi Mladiću, mada eksperti vjeruju da su činjenice po kojima je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina neupitne.

Odluka sudije Jean-Claudea Antonettija da prihvati zahtjev odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron, Carmel Agius i Liu Daqun, izazvala je nezadovoljstvo kod žrtava i njihovih porodica.

Strahuju kako će ono što je presuđeno u prvostepenom postupku, doživotna kazna za genocid i druge zločine, biti dovedeno u pitanje. Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojašnjava zašto imaju strahove u pogledu ishoda žalbenog postupka.

"S tim da je Antonetti, po našem mišljenju, osoba koja ili apsolutno ne razumije šta se tu dešavalo, pogotovo u Bosni i Hercegovini i da je njegovo poimanje prava dijametralno suprotno onome šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu da je on u predmetu Prlić bio protiv bilo kakvog zločina. Znamo kakvo je obrazloženje imao kod oslobađajuće presude Šešelju, da su to apsurdi da poticanje na počinjenje zločina nije nikakav zločin, maltene da se sve što se u Bosni i Hercegovini dešavalo dešavalo u skladu s međunarodnim pravom, što naravno ne stoji. Iz tih razloga plašimo se za sve ono što bi se moglo desiti kroz slučaj Mladića."

O presudi Mladiću: Za jedne pravda, za druge nepravda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Prema obrazloženju koje je iznio Antonetti, Meron, Agius i Liu "djeluju pristrasno", s obzirom na to da su u ranijim predmetima u Hagu donosili određene zaključke koji se tiču Ratka Mladića. Ovu odluku donio je nakon što su Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić podnijeli zahtjev za izuzećem ovih sudija upravo iz navedenog razloga.

Kako tvrde u brojnim su predmetima koje su vodile ove sudije donesen zaključak kako je Mladić "namjeravao da ubije bosanske Muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Glasnogovornica Mehanizma za međunarodne Krivične sudove Helena Egglston pojašnjava:

"Ja bih naglasila da je važno da sudac Antonetti nije utvrdio postojanje stvarne pristranosti, već je zaključio da bi neki navodi o Mladićevoj kaznenoj odgovornosti iz ovih presuda mogli izazvati dojam pristrasnosti od ova tri sudca, te je uvažio zahtjev odbrane za njihovim isključenjem iz Vijeća."

Vasviju Vidović, advokaticu sa dugim stažom u Haškom tribunalu, ovaj potez ne iznenađuje, niti je, kako kaže, novo u sudskoj praksi pred međunarodnim sudovima.

"Poznat je jedan azerbejdžanski slučaj u kome je Evropski sud za ljudska prava odlučio da sudije koje su sudile povodom istih događaja, na istom prostoru, sa istim učesnicima, na neki način saučesnicima u izvršenju krivičnog djela, objektivno, bez obzira na činjenicu jesu li ili nisu pristrasni, za javnost mogu odavati utisak pristrasnosti. Vjerujem da je to rukovodilo sudije koje su odlučivale po pitanju pristrasnosti da donesu takvu odluku", konstatuje Vidović.

Vasvija Vidović u sudnici Haškog tribunala
Vasvija Vidović u sudnici Haškog tribunala

Vidović ne smatra da će isključenje sudija nanijeti štetu krajnjem ishodu postupka, odnosno da bi moglo doći do značajnog preinačenja prvostepene presude.

"Takav je statut Međunarodnog tribunala, odnosno mehanizma. Neće se u drugostepenom postupku ponovo raspravljati činjenice i ja smatram da drugostepeno vijeće, bilo ko da je od sudija, član vijeća, neće ulaziti u pitanja činjenica, izuzev ukoliko bude očigledna greška, što ne vjerujem. To su sudije sa iskustvom, oni će rješavati pravna pitanja i ja ne mislim da je to odluka bitna u bilo kojoj mjeri za krajnji ishod postupka. Bilo koji sudija da bude, on će rješavati u pogledu pravnih pitanja koja je pokrenula odbrana, odnosno Tužilaštvo, u ranijem toku postupka", kaže Vidović.

Pelin i čokolada
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Podsjetimo, Mladićeva odbrana je prije nekoliko godina zatražila po istom osnovu izuzeće sudija Alphonsa Oriea i Cristopha Fluggea, ali je taj zahtjev odbijen.

Činjenica da je došlo do promjene sastava Žalbenog vijeća neće uticati na prolongiranje postupka, što je upravo ono čega se žrtve pribojavaju. Kako ističu u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, predmet je i dalje u predžalbenom postupku, te nema naznaka da se izricanje konačne presude neće dogoditi do kraja iduće godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG