Dostupni linkovi

Veliki broj mladih odlazi u EU za poslom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Mladi iz BiH, i prije ukidanja viza za putovanje u zemlje Evropske unije, odlaze u potrazi za poslom.

Dvadesetpetogodišnjak iz Bihaća, Emir Dizdarević, svoju priliku za posao čekao je pet godina. I dobio ju je, ali ne u svojoj domovini, već u Njemačkoj:

„Ja sam 2004. godine završio medicinsku školu, volontirao šest mjeseci u bolnici i položio državni ispit negdje 2005., i onda sam bio nezaposlen. Nije postojala mogućnost da se zaposlim, da kažem, na legalan način, nego da nekoj XY osobi dam oko desetak hiljada maraka. A ja - da te pare imam - ne bih ni tražio posao, iskreno da vam kažem.“

Dizdarević je jedan od dvadeset medicinskih tehničara iz Bosne i Hercegovine koji su pomoću firme AHA B Bremen dobili posao u svojoj struci. Njemačkoj nedostaju medicinski radnici, tako da će priliku za posao dobiti još 90 bh. medicinara.

Ovo je samo jedan od primjera koliko mladih, u potrazi za poslom, napušta Bosnu i Hercegovinu. Više od 58 posto mladih Bosanaca i Hercegovaca je nezaposleno, a stopa nezaposlenosti među mladima je 2,5 puta veća nego kod starijih osoba, što je najveća razlika u tranzicijskim zemljama. I ostali podaci, koje je za RSE naveo Jan Zlatan Kulenović iz Omladinske informativne agencije OIA su poražavajući.

„Po svim dosadašnjim istraživanjima u zadnjih deset godina, odlazak mladih, posebno taj „odljev mozgova“, je bila jedna konstanta. Prva neka istraživanja, recimo 2000. godine, su govorila da je riječ o 62 posto mladih koji imaju tu želju, pa kasnije 77 posto, i ova posljednja 73 posto. Dakle, manje-više, riječ je o istim podacima, istom trendu, istoj želji da se, iz prvenstveno dva razloga, pronađe sudbina u nekoj drugoj zemlji, a nijedan nije bio turistički razlog. Prvo je ustvari pronalaženje posla negdje drugdje, a drugi razlog je bio zbog kvalitetnijeg obrazovanja, jer su smatrali da je bolje, korisnije i možda sa većom šansom nakon takvog studiranja, negdje vani naći posao i razviti svoju karijeru.“


Da statistika u ovom slučaju prati realnu situaciju pokazuje i anketa među mladim Sarajlijama. Većina mladih otišla bi u inostranstvo čim bi im se ukazala prilika, i to uglavnom u zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države.

"U principu, ako je u pitanju egzistencija, onda bih išao. Ako bih imao neku vjerovatnoću, realnu šansu da nađem posao, išao bih."

"Moram reći da bih otišla. Mislim da situacija u BiH stvarno ne pruža mladim ljudima nikakve mogućnsti da uspiju, da pokušaju. Čak ne pruža nikakve šanse. Totalna je dezorganizacija i život nam je sveden na totalni minimum. Ako krenemo od obrazovanja i činjenice da ne možemo naći zaposlenje – i kad nađemo, to su strašne represije."

"Već mi je odavno ta misao u glavi. Bio sam malo vani nakon rata i vidio kakav se život tamo vodi. Ovdje, kod nas, nažalost, mislim da nema perspektive za ove mlade visokoobrazovane ljude. Po nekim anketama veliki broj mladih ljudi rado bi napustio ovu zemlju.“


*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:
Alvargonzales: Logiku Dejtona razraditi u briselsku logiku

Stroga pravila za izlazak na evropsko tržište
Incko: Vizna liberalizacija u drugoj polovini godine

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG