Dostupni linkovi

Mladi iz svijeta pomažu Srebrenici


Međunarodni omladinski kamp Franco Betolli u Potočarima, Foto: Sadik Salimović
Međunarodni omladinski kamp Franco Betolli u Potočarima, Foto: Sadik Salimović
Mladi iz Španije, Njemačke, Italije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Alžira i Bosne i Hercegovine učestvuju u radu Omladinskog kampa koji se u Potočarima kod Srebrenice organizuje već peti put. Siromašnim stanovnicima ovog kraja mladi su poklonili polovni namještaj, a starijim osobama će pomoći u obavljanju težih poslova.

Međunarodni omladinski kamp „Frank Betoli - put ka novoj Evropi“ već peti put organizuje se u Srebernici. U narednih 15-ak dana 120 omladinaca realizovaće niz aktivnosti.

„Od aktivnosti koje obavljamo započeli smo sa čišćenjem Memorijalnog centra, mezarja i spomen-obilježja i nastavili smo sa čišćenjem ovog dijela Potočara. Kao i svake godine, došao je konvoj rabljenog namještaja, tako da vršimo distribuciju rabljenog namještaja direktno na vrata povratnicima. Radimo na projektima solidarne ekonomije, uzgoj indusutrijskih krastavaca. Sa komunalnim preduzećem i opštinom planiramo da iduće sedmice počnemo sa čišćenjem šetališta prema Guberu i prema starom gradu,“
kaže Mirza Efendić, koordinator Kampa.
Ja sam odlučio da dođem ovdje da malo pomažem ljude, da se upoznamo sa drugim ljudima i da živimo svi zajedno, kaže Olivije Paje iz Francuske.

Mladi su došli ovdje da pomognu stanovnicima Srebrenice, da se druže i upoznaju. Među njima je Olivije Paje iz Francuske.

„Ja sam odlučio da dođem ovdje da malo pomažem ljude, da se upoznamo sa drugim ljudima i da živimo svi zajedno,“
kaže on.

Interakcija među mladim ljudima

„Ovde sam došao kako bih proveo raspust na jedan koristan način i upotrebio svoju snagu jedan neuobičajen način tako što ću pomoći sa druge strane Drine pomognemo razvoju ove opštine koja je dosta stradala tokom rata. Vrlo sam zadovoljan učešćem u Kampu jer je ovo sjajna prilika da upoznamo dosta ljudi koji dolaze iz čitave Evrope, naročito ima Francuza i Italijana, ali takođe i sa Bošnjacima koji su ovde - da prosto postoji neka interakcija među mladima koja sigurno može da produbi i ka nečem višem,“
rekao je Andrija Erac iz Beograda.

Među najmlađim učesnicima je Edita Mustafić iz Klokotnice, Doboj - istok.

„Ovdje sam izabrala da dođem zato što sam čula da je lijepo, da se stiču nove radne navike,“
priča Edita.

Selim je iz Alžira. Redovno posjećuje omladinske kampove. Bio je u Afganistanu i u drugim zemljama gdje se ratuje i gdje je bilo sukoba. Čuo je o Srebrenici i pomno je pratio dešavanja iz bliske prošlosti. Sada je došao da se lično uvjeri u ono što je čuo. Najbitnije mu je da upozna ljude, da podijeli tugu sa njima i da im pomogne koliko je u mogućnosti.

Učesnici Kampa smješteni su u osnovnoj školi u Potočarima, a u neposrednoj blizini grade dom kako bi imali vlastiti prostor i aktivnosti obavljali tokom cijele godine.
XS
SM
MD
LG