Dostupni linkovi

Mladi zaobilaze 'ludi kamen'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tradicionalno shvatanje braka kao nečeg što je u društvu vijekovima doživljavano kao sveto, jer je važno za očuvanje porodice, osnovne ćelije društva, mijenja se u svijetu, ali i u zemljama Balkana. Ukoliko i neki bračni par doživi 'zlatni pir', 50 godina zajedničkog života, to postaje novinska informacija.

Iako je trend sklapanja brakova sličan kao i proteklih godina, istim tempom, ako ne i brže brakovi se raspadaju. No, postoji još jedan trend, a to je onaj po uzoru na zapadnoevropsku praksu, da se mnogi odlučuju na vanbračne zajednice i što kasnije ulaske u bračne vode. Zato smo pitali mlade u Užicu, Budvi i Konjicu koliko su danas mladi zainteresovani da pred matičarem izgovore ono ' sudbonosno da'.

Svoja razmišljanja mladi u Konjicu su podjelili sa Mirsadom Ćosić.

Mladi Konjica o braku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00


Mladi u Užicu, na primjer nerado odgovaraju na pitanja: da li su zainteresovani za brak, šta je danas brak kao institucija, zašto su sve češće vanbračne zajednice, ali i razvodi brakova? Najveći broj sagovornika naše Novke Ilić, odgovorio je da ih brak ne interesuje, a razlozi - loša situacija u Srbiji, posebno ona finansijska.

Stavovi mladih u Užicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00
Direktan link


Prema godišnjim statistikama poslednje decenije, u Crnoj Gori sve je manje brakova, a sve više razvoda. Prosjek godina u kojima se mladi odlučuju za bračnu zajednicu je kod žena 28, a muskaraca 31 godina, dok se najviše razvoda desi u prvoj deceniji bračne zajednice.

Anketirani mladi ljudi sa i bez bračnog ikustva, kažu da je riječ o individualnom izboru i instituciji koja, iako i dalje važna kao oslonac i podrška, za mnoge gubi na značaju. Iz Budve se javlja Jasna Vukićević.

Mišljenja mladih u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Kompletnu emisiju "Glasom mladih" možete preslušati ovde:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG