Dostupni linkovi

Mladi naučnici zvijezde Festivala nauke u Banjaluci


Zahvaljujući Trećem festivalu nauke, Banjaluka je bila središte okupljanja ljubitelja nauke, istraživača i inovatora. Na ovogodišnjem festivalu nauke posjetioci su mogli istraživati svemir u mobilnom planetarijumu, družiti se po drugi put sa humanoidnim robotom Nao, te upravljati bespilotnom letjelicom Kvadrotor. Ipak prave zvjezde festivala su bili mladi naučnici i inovatori sa svojim izumima i eksperimentima.

Festival nauke jedna je od rijetkih manifestacija kojom se promoviše bavljenje naukom koja je inače kod nas jako zapostavljena društvena djelatnost. Bosna i Hercegovina izdvaja samo oko 0,05 odsto bruto društvenog proizvoda za nauku, ali i pored toga mladi ljudi uspijevaju da se bave naukom i da razvijaju sopstvene ideje. Jedan od njih je dvadestčetverogodišnji Igor Dujlović, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci koji je na festivalu predstavio platformu web televizije.

„U pitanju je sistem koji omogućava da se televizijski kanali gledaju direktno preko interneta. U pitanju je prijem uživo. Osim web platforme, podržane su i mobilne platforme, tako da postoji mogućnost da se televizijski kanali gledaju i preko mobilnih telefona, tableta, web browsera i sličnih uređaja.“

Iako se malo sredstava izdvaja za nauku, a kompanije koje se bave razvojem naučnih ideja mogu se nabrojati na prste jedne ruke, Igor smatra da za razliku od ostalih grana nauke za informatičare ima dovoljno posla.

„Informatička struka je kod nas veoma perspektivna, tako da posla ima dovoljno. Sama priroda posla je takva da nismo vezani za jednu lokaciju. Možemo raditi odavde i za neka druga tržišta. S tog stanovišta, u odnosu na neke druge profesije, ova je vrlo perspektivna.“

Mladi naučnici se brinu i o ekologiji i zaštiti životne sredine, a jedan od izuma koji bi jednoga dana mogao pomoći u čišćenju ove zemlje jeste Eko-robot, kojeg su razvili učenici Elektrotehničke škole iz Prijedora. Dejan Miodragović, učenik 4. razreda:

„Eko-robot, to je spoj računarstva i elektronike. Napravljen je tako da kupi smeće ili neki drugi reciklažni materijal na za čovjeka nepristupačnim dijelovima.“

Kada su u pitanju moderne tehnologije, Bosna i Hercegovina ne zaostaje u njihovoj primjeni, ali mnogo zaostaje u njihovom razvoju. Ipak, to žele da promjene mladi istaživači iz Inovacionog centra Banjaluka, koji su napravili revolucionarni hologramski 3D projektor. Inovator Dragan Madžar:

„Radi veoma jednostavno, na principu prelamanja svjetlosti, znači igra svjetla i sjenke. Uređaj se koristi prvenstveno za reklamiranje i oglašavanje, za prezentacije. Jako je zanimljiv, privlači pažnju, a radi projekciju slike u vazduhu, ne na površini.“

Zainteresovati mlade za nauku najteži je posao, ali su ga objeručke prihvatili studenti hemije sa Tehnološkog fakulteta u Zvorniku. Prema riječima studenta 4. godine hemije, Danijele Radić, na festivalu su da pokažu koliko je ova nauka zabavna i korisna, te da nije nešto čega se treba plašiti. Zbog toga su na svom štandu napravili slonovsku pastu.

„Slonovska pasta za zube je naziv za jednu reakciju koja je kod nekih katalizatora, pa proizvod koji dobijemo je ogromna količina pjene. Mi smo razmišljali kako je nazvati, a kako je ima u velikim količinama, dali smo joj ime slonovska pasta za zube.“

Utisci posjetilaca najbolje govore o uspješnosti ovogodišnjeg festivala nauke, a ono što se moglo vidjeti nekima je bio dovoljan podstrek da u budućnosti razmišljaju o bavljenju naukom.

„To je fino organizovan festival, stvarno se ima šta pogledati. Zanimljiv je Eko-robot, tu je planetarijum, neke informacije o Tesli, tako da se ima šta vidjeti“, kazao nam je jedan od posjetilaca.

„Veoma mi se svidjelo sve što sam vidjela, i lijepi su eksperimenti, dosta su naučni, stručno su objašnjeni. Planiram upisati fakultet koji se bavi ovakvim tipom eksperimenata. Nadam se da ću upisati farmaciju ili nešto slično“, riječi su jedne od posjetiteljki Festivala nauke u Banjaluci.
XS
SM
MD
LG