Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mještani Svetog Stefana traže hitan prijem kod Marovića


Radovi na Svetom Stefanu, april 2010. Foto: Savo Prelević
Mještani Svetog Stefana traže hitan prijem kod potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića zbog, kako navode dubokih problema nastalih neotvaranjem grada hotela i finasijskih gubitaka koje trpe zajedno sa ugostiteljima, stanodavcima i hotelijerima sa tog područja.

Kivni na državu i zakupca, mještani najavljuju blokadu "Vile Miločer".

"Nijedan okupator u prošlosti Paštrovića za više od 700 godina nije došao na drsku ideju da im brani prirodno i zakonsko pravo pristupa plažama i da ima tako argonatna odnos prema njima, kakav od početka imaju gospoda koja stoje iza zakupa Svetog Stefana,"
piše u zajedničkom saopštenju mještana i turističkih poslenika, koje su uputili na adresu najpoznatijeg Budvanina i potpredsjednika DPS Svetozara Marovića.

"Tu nema nikakvih političkih okupljanja. Tu je jednostavno cijelo mjesto stalo iza toga da se obrati gospodinu Svetozaru Maroviću, potpredsjedniku Vlade, čovjeku koji je sa ovog područja, da vidimo da li on može da nam pomogne. Najvjerovatnije u ovih par dana treba da nas primi. U slučaju da nas ne primi, mi idemo dalje sa onim što smo najavili, a to je blokada Vile Miločer. Jednostavno, tražimo da se u samom špicu sezone zaustave građevinski radovi. Ako se ne zaustave, tražićemo od Ministarstva turizma da prekine turističku sezonu i proglasi od 1. avgusta građevinsku sezonu,"
kaže predstavnik mještana Krsto Rađenović.

Svetozar Marović, jun 2009. Foto: Savo Prelević
Iako su ove godine plaže otvorene, grad hotel je i dalje zatvoren što je otjeralo turiste a mještane ostavilo bez zarade, kaže Rađenović.

"Svakako da finansijski trpi, ne samo grad hotel nego trpi cijelo mjesto restorateri, hotelijeri, stanodavci,"
navodi on.

Niko od predstavnika Ministarstva turizma od kojih smo pokušali da dobijemo komentar na najnovije zahtjeve i ocjene mještana Svetog Stefana nije bio dostupan.

Rađenović kaže da u grad hotel ni gotovo 4 godine od početka radova, još nije uselio niti jedan turista, a njegova rekonstrukcija nastavljena je gradnjom spa centra u zaleđu vile Miločer.

Podsjeća da je ministar turizma Predrag Nenezić svojevremeno obećavao da će Svetac biti otvoren prvog maja, pa prvog juna, pa prvog jula, pa devetog, pa trinaestog jula.

Upravo na Dan državnosti priređena je glamurozna svečanost, koja je formalno bila vezana za proslavu 50 godišnjice Svetog Stefana, i koja je okupila crnogorski politički i ostali krem.

Balkanski imidž

Iako se to mnogima tada tako učinilo, direktor hotela Splendid Žarko Radulović, koji je prisustvovao obilježavanju pola vijeka Svetog Stefana, kaže da te noći nije stekao utisak da je to otvaranje rekonstruisanog hotela. Kaže da treba imati razumijevanja za zakupca koji nastoji da Svecu u svakom pogledu vrati staru slavu. Radulović razumije protest mještana Svetog Stefana.

"Apsolutno ih podržavam. Tu je investitor trebalo da ima malo više sluha, trebalo je na drugi način da inkorporiraju tu lokalnu zajednicu i te plaže stave u neku drugu funkciju a ne u ovu u koju su stavili. Trebalo je možda da otkače ovu sezonu i završe sa radovima, a da naprave što atraktivnijim ovaj dio oko Svetog Stefana i dostupniji za sve goste koji borave u i oko Svetog Stefana,"
kaže Radulović.

Radulović takođe smatra da su mještani na velikom gubitku.

" Trpe oni gubitke zato što plaže su sve date u zakup. Enormne su cijene. Više vas košta trošak dnevni na plaži nego smještaj i ishrana cjelodnevna. To je nešto što je neodrživo i o tome treba razmišljati u narednom periodu. Ne može i lijeva i desna strana da bude zatvorena odnosno otvorena ali pod određenim uslovima, a to znači 25 eura za ležaljku i suncobran,
" kaže Radulović.


Postoji neka vrsta balkanskog imidža ili sindroma da se često priređuju svečana otvaranja koja najavljuju neke megalomanske i velike projekte i normalno da ni Crna Gora nije imuna na te stvari, kaže istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.
Nakon trinaestojulskog glamura i pompe, vrata grada hotela ostala su i dalje zatvorena a počele su priče da je nekoliko renoviranih apratmana sve što je zakupac u 4 godine uspio da uradi.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov kaže da je otvaranje fasada postalo praksa.

"Postoji neka vrsta balkanskog imidža ili sindroma da se često priređuju svečana otvaranja koja najavljuju neke megalomanske i velike projekte i normalno da ni Crna Gora nije imuna na te stvari," rekao je Čilikov.

Radovi na rekonstrukciji Svetog Stefana počeli su 2007 godine. Investitor je Restis grupa i zakupac Adriatik propertis, koji zastupa Aman rizorts.

Prošle godine mještani su morali silom da uklanjaju žičanu ogradu oko Svetog Stefana kako bi se prišlo plažama. Ovog ljeta su dijelovi slavnog ljetovališta otvoreni za slobodan ulaz.

Na hotelskim plažama Svetog Stefana i vile Miločer par ležaljki i suncobran se dnevno iznajmljuju za 25 eura.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG