Dostupni linkovi

Mještani Osenika nasrnuli na Rome, policija kruži selom


Polomljeni prozor u romskoj kući u Oseniku, 2. avgust 2011.
Polomljeni prozor u romskoj kući u Oseniku, 2. avgust 2011.
U zaseoku Osenik, nadomak Hadžića pored Sarajeva, i u utorak danonoćno kruže policijske patrole. Čuvaju dvije romske porodice nakon napada lokalnog stanovništva u noći između subote i nedjelje, kada je teško povrijeđen Avdija Ramović, koji je još u životnoj opasnosti.

Pretučeni Romi tvrde da nije bilo razloga za napad, dok lokalno stanovništvo kaže da je isprovocirano njihovim ponašanjem, te da selo više nije ni mirno ni sigurno nakon što su ove romske porodice u njega doselile. Ekipa RSE bila je na licu mjesta.

Već treći dan policijske patrole kruže selom Osenik, u blizini Hadžića nadomak Sarajeva, a nekoliko policajaca danonoćno čuva dvije romske kuće u ovom doskora mirnom mjestu. Masovna tuča, te napad oko 60 mještana na porodice Ramović, u noći sa subote na nedjelju unijeli su nemir i nesigurnost u Osenik.

Još u strahu, članovi porodice Ramović pričaju da je u subotu, nešto oko ponoći, više destina Bošnjaka iz sela u dva navrata napalo na njihove kuće kamenjem, tukli su sve što su zatekli u kućama - starce, žene, a lakše je povrijeđeno i nekoliko djece, među njima i sedmogodišnja djevojčica. Povrede opasne po život zadobio je najstariji član porodice, Avdija Ramović, čiju smo snahu Mirsadu zatekli pred devastiranom kućom.

„Tukli su mi čovjeka, svekra, mene, jetrve, djecu. Nisu pazili ni dijete od osam mjeseci. Razbili su mi i auto i prozore - do sudopera. I večeru su mi bacili. Eto nemam više šta reći. A zbog čega? Ni znog čega“, tvrdi Mirsada.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, 63-godišnji Avdija Ramović, koji je zadobio teške povrede glave, trenutno je stabilan, ali još uvijek u teškom stanju.

„Kada je dovezen u bolnicu, imao je krvarenje u mozgu, povrede potiljka i nekoliko lomova“, kaže portparol KCUS-a Biljana Jandrić.
Ljubo: Čitavo selo je napalo na nas i sada mi ne smijemo otići do prodavnice da kupimo djeci da jedu.

Kuće Ramovića nalaze se na osami u selu Osenik i bile su laka meta za više od 60 muškaraca, mještana koji su došli sa palicama, tukli lomili i razbijali te noći. Sve je počelo provokacijama i psovkama, kaže Ljubo Ramović koji je lakše povrijeđen u ovom napadu.

„Još tokom večere, dok smo sjedili na teresa i večerali, desetak momaka došlo je i psovalo nam majku romsku. Molio sam ih da to ne rade, nakon toga su otišli ali su se ubrzo vratili njih više od 60 i napali na kuću. Čitavo selo je napalo na nas i sada mi ne smijemo otići do prodavnice da kupimo djeci da jedu. Dajemo policiji novac, pa nam odu da kupe hranu za djecu. U mene žena ide da prosi, ali sada ni to ne smije jer su mi prijetili da će je silovati. Ja ne znam šta sada da radimo“, kaže Ljubo.

Ljubina žena, Dragana Konić, uspjela je jedanestomjesečnu djevojčicu i trogodišnjaka tokom napada na kuću sakriti u jednu od soba.

„Sakrila sam se u spavaću sobu sa djecom i uspjela na vrata nagurati krevete. Oni su gurali i lupali, najavljivali, ali nisu uspjeli ući. Nakon toga su sve polili benzinom, ali na sreću nisu zapalili jer da jesu - izgorili bi i djeca i ja. To je pokušaj ubistva - ništa drugo“, priča Dragana.

U dvije kuće Ramovića živi jedanaestoro djece, a nekoliko je lakše povrijeđeno.

Stanovnici optužuju Rome

Istovremeno, mještani sela Osenik ne žele javno govoriti o tome šta se desilo. Tvrde da su sukob isprovocirali Romi, naročito optužujući Gringa Ramovića koji je od ranije poznat po nasilničkom ponašanju. Kažu da je bio pijan te subote i udario jedno dijete iz sela, što je i bio povod napada na njegovu i porodicu njegove braće.

Mirsada Osmanović čija je kuća napadnuta
Ovaj zaseok nadomak Hadžića izgubio mir od kada su se romske porodice doselile u Osenik, kaže prvi komšija Ramovića koji je želio ostati anoniman:

„Od kada su došli, ja ne mogu živjeti od njih. Od prljavštine, paljenja guma, smeća - i da vam ne pričam. Ja ništa nisam čuo te večeri, a stara je poslovica: ko traži taj i dobije.“

Ovaj mještatin tvrdi da je morao postojati razlog zbog čega je lokalno stanovništvo bilo toliko agresivno.

„Niko bez razloga ne bi na njih napao, to su sami izazvali. Ja godinama imam problema sa njima, pokušao sam na sve načine da ih zamolim da mi ne prave štetu, ali ništa ne vrijedi. Ove kuće su bile nove i za njih napravljene - evo vidite šta su od njih napravili, skinuli su vrata, razbili prozore, jer oni i nisu navikli da žive u kućama. Evo ove srpske kuće preko puta popljačkali su i odnijeli iz njih sve što su mogli. Niko im ništa ne može,“ žali se prvi komšija Ramovića.

Policija je nakon sukoba privela 24 osobe od kojih su četiri zadržane u pritvoru, i predate nadležnom tužilaštvo, a protiv 19 su podnesene krivične prijave: za nasilničko ponašanje, izazivanje opšte opasnosti i nanošenja težih i lakših tjelesnih povreda, potvrdili su u policiji Kantona Sarajevo.

Policijske patrole i danas kruže selom, a napuštajući Osenik čuju se komentari kako bi se mogle dogoditi i gore stvari kada napadači izađu iz pritvora, te da se osveta tek očekuje.
XS
SM
MD
LG