Dostupni linkovi

Mjesec dana protesta: Bivši vojnici OSBiH ne odustaju


Protest penzionisanih pripadnika OS BiH, Sarajevo, 18.april 2012.
Protest penzionisanih pripadnika OS BiH, Sarajevo, 18.april 2012.
Bivši prirpadnici Oružanih snaga BiH kada su prvi dan došli tražiti svoja prava ispred zgrade državnih instiucija nisu ni slutili da će se ta agonija produžiti na punih mjesec dana. Izdržali su štrajk glađu i boravak na otvorenom, unatoč kiši i niskim temperaturama.

''Meni nije bilo teško izdržati ni hladnoću ni glad, teže mi je bilo izdržat ovo dostojanstvo koje parlamentarci gaze. Meni je to teško, kad vidim da ljudi hodaju gladni, da njihova djeca nemaju za sveske, to mi je teško. Teško mi je što gaze zakone koje su oni donijeli'', kaže Vahidin Helja, otpušteni vojnik iz Kaknja.

Izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, kojim su otpušteni vojnici stekeli pravo na prijevremeno umirovljenje, usvojene su još 2010. godine, ali ta prava nikada nisu uvrštena u proračun.

Otpuštenim vojnicima u proteklih mjesec dana svašta je obećavano, bilo je različitih prijedloga, no oni su odlučili ostati do kraja, dok ne dobiju garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

''Možete zamisliti kako je izdržat u sobi kad je snijeg i kad nema vatre, a pogotovo pod šatorom, ali eto izdržaćemo. Meni se čini ovo će nam ispasti gore nego što je bilo u ratnim uslovima'', kaže Mujo Bajrić, otpušteni vojnik iz Živinica.

''I ne mogu nam toliki teret stavit na leđa da mi popustimo, vjerujte. Znači, ne možemo popustit, nit' ćemo popustit. Ovo je odbrana našeg dostojanstva i dostojanstva naših porodica'', rezignirano kaže Bekto Delić, otpušteni vojnik iz Srebrenice.

Među otpuštenim vojncima koji mjesec dana borave na otvorenom ispred državnih institucija je i nekoliko žena. Među njima je Fatima Karajica iz Mostara.

''Pa kako, kao i našim drugovima, možda malo teže što smo mi majke, ostavljamo djecu da dođemo ovdje. Bili smo zajedno i u toku rata i zajedno smo i sad'', navodi Fatima Karajica.

(FOTOGALERIJA: Trideseti dan protesta)


Nakon mjesec dana otpušteni vojnici dočekali su da vlasti u BiH riješe tek dio njihovih zahtjeva. Vijeće ministara BiH sredstva za njihove mirovine uvrstilo je u Nacrt proračuna institucija za 2012. godinu, ali ne u cjelokupnom iznosu od oko 15 eura.

''Predsjedavajući Vijeća je rekao da u budžetu postoje sredstva za prijevremeno penzionisanje vojnika iz Oružanih snaga BiH za onaj period koji predviđa zakon do 31. marta, ostaje na Ministarstvu odbrane da zajedno sa nadležnim entitetskim ministarstvima i penzionim fondovima naprave matematički proračun koja su to sredstva koja su potrebna za izmirivanje njihovih obaveza u skladu sa srodnim pravima koje bilježe entiteski fondovi PIO/ MIO'', pojašnjava ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić.

Otpušteni vojnici nisu zadvoljni ovim rješenjima. Zatražili su žurno obrazloženje iz Ureda predsjedatelja Vijeća minstara BiH Vjekoslova Bevande zašto nije uvršten cjelokupni iznos za njihove mirovine.

''Mislimo da nije u redu da pojedini ministri uzimaju sebi za pravo da tumače zakon onako kako oni hoće i da planiraju sredstva u iznosu u kojem oni hoće. Mislimo da to nije u redu, da to nije po zakonu, dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kao i Zakonu o planiranju budžeta'', kaže za RSE Senad Hubijer, predstavnik otpuštenih vojnika.

Vijeće minstara BiH nije raspravljalo o izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, što je jedan od osnovnih zahtjeva otpuštenih vojnika i o njemu ovisi njihova daljna sudbina.

Zadužena je Radna grupa da dalje radi na ovom pitanju. Vojnici su u srijedu prosvjedovali u nešto većem broju nego inače, mirno, bez ikakvih transparenata.
XS
SM
MD
LG