Dostupni linkovi

Standardi mjeriteljstva za čitavu BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Bosna i Hercegovina treba ojačati sistem mjeriteljstva, uskladiti zakonodavstvo u ovoj oblasti sa zahtjevima Evropske unije i uspostaviti bolju saradnju između naučnog, zakonskog i industrijskog mjeriteljstva.

U tome joj pomaže Evropska unija kroz IPA fondove.

Kako bi se osigurao kvalitet baš u svakoj oblasti života građana, potrebno je ojačati sistem mjeriteljstva, koji ima utjecaja na mnoga pitanja - od ekonomije pa do zdravlja svakog pojednica.

Voditelj projekta ”Jačanje sistema mjeriteljstva u Bosni i Hercegovini” Dušan Kordik kaže da mjeriteljstvo ima značaja i za običnog čovjeka.

„To znači da se sva roba koju vidite u prodavnici, koju kupite u prodavnici, može mjeriti - njen kvalitet i kvantitet - na korektan i tačan način. Inače, veoma je bitna kvaliteta, jer ako je nešto deklarisano kroz parametre, recimo električni aparati, svi ti parametri trebaju biti pouzdani, oni moraju biti mjereni precizno, a vlasti, kroz sistem mjeriteljstva, garantuju da su ti parametri zaista pouzdani i da ih možete bezbjedno koristiti. Ili, na primjer, ako odete doktoru da izmjerite pritisak, da provjerite krvnu sliku, sva mjerenja izvršena ovdje, u Sarajevu ili u Banjaluci, moraju biti iskazana jednako"
, ističe Kordik.

Kordik: Sva roba koju vidite u prodavnici, koju kupite u prodavnici, može mjeriti - njen kvalitet i kvantitet - na korektan i tačan način


Pod mjeriteljstvom se podrazumijeva usklađivanje mjernih jedinica na međunarodnom nivou, pa tako kroz mjerne jedinice i proizvođač i kupac imaju tačnu uvid u sadržaj i ostale osobine proizvoda, makar bili na raznim stranama svijeta.

Tako se pospješuje bolje razmjenjivanje informacija, proizvoda, usluga i novca.

Metrologija u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju, kaže direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Esad Tuzović.

„Metrologija je bila tako profilirana i organizovana kao što je bila metrologija u svim socijalističkim zemljama, dakle u svim zemljama SEV-a, iako BiH nije bila isključivo zemlja SEV-a, ali je bio takav način organizacije metrologije. Sve je bila državna metrologija, privreda nije bila tržišna, bila je planska, te se metrologija nije razvijala u konceptu kao što je Evropa, koja je bila tržišno orijentisana. Metrologija u evropskim zemljama koje su u EU, pošto se radi o tržišnoj privredi, ima izuzetno važan uticaj na kvalitet proizvoda – na način mjerenja i na način organizacije metrologije u tim državama", naglašava Tuzović.

Bosna i Hercegovina treba prilagoditi sistem mjeriteljstva sa sistemom u EU i na tom putu BiH ima podršku Evropske unije kroz IPA programe (instrumente predpristupne pomoći).

Kroz IPA projekat 2007. i 2008. godine, BiH je dobila visokosofisticiranu opremu i edukaciju kadrova Instituta za mjeriteljstvo, kaže Tuzović.

„Za ovaj projekat 2007 i 2008 dobili smo negdje oko dva i po miliona eura. To je projekat Evropske komisije koja se nalazi i u Sarajevu. U Briselu smo aplicirali. Biće tu jako mnogo opreme, jedno dva miliona eura. Ostalo će ići na edukaciju, na tehničku pomoć itd., što je jako značajno", naglašava on.

Ukupni cilj tehničke pomoći je razvoj infrastrukture kvaliteta u BiH u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stvaranje poticajnog okruženja za bh. industriju i proizvođače.

Ilustrativna fotografija
Na ovaj način Bosna i Hercegovina će popraviti trgovinske odnose sa Evropskom unijom . Tuzović je najavio da se u januaru očekuje početak projekta IPA 2009.

„IPA 2009 – to će biti sa hemijom. I tu će biti oko dva i po miliona eura, i oprema i edukacija. Hemija je takođe široka oblast, zato smo u ovom projektu IPA 2007 i 2008 imamo strategiju razvoja metrologije u BiH. Hemija će biti posebno tretirana. Pitanje je hoće li to biti ekologija, hoće li to biti hrana – to treba vidjeti kroz strategiju, šta je to važno za naše građane, za naše privredne subjekte – da mogu biti na neki način zaštićeni od svega što dolazi, bilo da je to roba tehničkog proizvoda, prehrana ili slično, a da proizvodi mogu ići bar ovdje, regionalno, Hrvatska, Srbija", kaže Tuzović.

I zakonodavstvo BiH se treba uskladiti sa legislativom Evropske unije.

Predsjedavajuća Evropske kooperacije za zakonito mjeriteljstvo (WELMEC) Nataša Mejak - Vuković kaže da je BiH treba što prije ojačiti sistem mjeriteljstva.

„Mislim da imate sliku šta vam sve treba, a imate i sliku kakvo je stanje u vašoj zemlji – gdje imate proizvođače, gdje vam je strategija. Poznato vam je kakva su pravila i šta treba da se napravi. Sad treba na tom putu izdržati", zaključuje Mejak.
XS
SM
MD
LG