Dostupni linkovi

Krizni štab Federacije BiH predložio produženje mjera za 14 dana


Baščaršija, Sarajevo, 1 septembar 2021.
Baščaršija, Sarajevo, 1 septembar 2021.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na sastanku u utorak, 7. septembra, predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH je 109,3 slučaja na 100.000 stanovnika. Najviša incidenca među deset kantonam jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta Federacije BiH zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

„U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), te hospitaliziranih pacijenata (409)“, saopšteno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlade deset kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni su donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, poručeno je.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva pozvao je stanovništvo da se što prije vakciniše, jer kako su naveli, to je najefikasniji način zaštite, te podsjeća da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

Maska kao mjera zaštite u BiH koja se zaboravlja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Prijedlog produženja mjera biće upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u ovom bh. entitetu vakcinisano je 337. 885 osoba, od čega je 197.647 osoba primilo obje doze.

Podaci Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе pokazuju da je dо 3. sеptеmbrа zdrаvstvеnim ustаnоvаmа u tom entitetu ispоručeno 283.896 prvе i 220.393 drugе dоzе vаkcinа prоtiv COVID-a 19.

U ove brojke nisu uključeni svi koji su mogućnost da se vakcinišu iskoristili u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj. Prema procjenama, zbog kašnjenja vakcina, van granica BiH se vakcinisalo više od 50.000 građana.

XS
SM
MD
LG