Dostupni linkovi

Saslušan Joanikije zbog navodnog prikrivanja pedofilije u SPC u Crnoj Gori


Mitropolit Joanikije (u sredini) protiv kojeg je Više državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj u slučaju navodnog prikrivanja pedofilije u SPC. Cetinje, 6. januar

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro International, saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Kako je navela, mitropolit Joanikije je saslušan, a od nadležnih pravosudnih organa Srbije zatraženo je saslušanje svjedoka, bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića.

Tužilaštvu, kaže Medenica, još nije odgovoreno na zahtjev prema Srbiji.

"Nakon dostavljanja odgovora Tužilaštvo će, nakon prikupljenih dokaza i ocjene istih, preduzeti i druge neophodne mjere i radnje za koje se ukaže potreba, te donijeti odluku u predmetu", zaključila je Medenica.

Iako Tužilaštvu još nije odgovoreno, mediji su objavili poziv Jovanoviću za saslušanje početkom jula u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svjedoka. Kako piše u pozivu saslušanje se odnosi na postupak protiv MPC i mitropolita Joanikija zbog učešća u prikrivanju krivičnog djela obljuba sa djetetom.

Ovaj predmet je prethodno maja prošle godine, bio pred Specijalnim državnim tužilaštvom koje ga je ustupilo Višem, kao nadležnom.

Izviđaj je proces provjere osnovanosti podnešene krivične prijave nakon čega tužilac odlučuje da li će otvoriti istragu.

Bojan Jovanović, autor knjige "Ispovijest kako smo ubili Boga", u kojoj se govori o pedofiliji unutar crkve, otpužio je episkopa budimljansko-nikšićkog, Mitropolije crnogorsko primorske, Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov mitropolita Amfilohija.

Jovanović je u maju pošle godine na promociji knjige u biblioteci "Njegoš" na Cetinju, kazao da je "zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije "koji je o svemu znao duže od četiri decenije".

U međuvremenu, nakon smrti Amfilohija, Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ustoličen je 5. septembra 2021. godine na Cetinju, uz brojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanje jakih policijskih snaga.


Protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru su bili građani, predstavnici tadašnjih opozicionih stranaka i crnogorskih nacionalnih organizacija protestima, koji su protestima i blokadom puteva namjeravali da spriječe ustoličenje, jer smatraju da SPC negira crnogorsku naciju i širi ideologiju "srpskog sveta" u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG