Dostupni linkovi

Strazbur: Mitropolija SPC izgubila spor protiv Crne Gore


Sudije Evropskog suda za ljudska prava
Sudije Evropskog suda za ljudska prava
Sud za ljudska prava u Strazburu je odbacio tužbu Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) protiv države Crne Gore, kojom je ta crkva tražila da
joj se vrati imovina nacionalizovana posle Drugog svjetskog rata.

Mitropolija crnogorsko-primorska tužila je državu Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći da joj se vrati zemljište nacionalizovano posle Drugog svjetskog rata.

Tužba je podneta početkom 2005. godine, a Mitropolija je tvrdila da to zemljište podliježe restituciji, a da ga crnogorska država rasprodaje u procesu privatizacije.

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu Zoran Pažin rekao je da je sud "proglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku" Mitropolije SPC, kao i "intervenciju koju je u korist" te crkve učinila država Srbija.

Pažin je objasnio da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da su "bez pravnog osnova" tvrdnje Mitropolije i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori "žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje", te da je "diskriminisana" od strane države Crne
Gore.

Zastupnik Crne Gore pred sudom u Strazburu je ocijenio da je odluka tog suda "pravna satisfakcija za Crnu Goru", te da će presuda donijeta "u korist drzave, biti od dalekosežnog značaja za uređenje pravnih i drugih pitanja tretiranih sporom".
XS
SM
MD
LG