Dostupni linkovi

Istraživanje: Internet briše historiju


Pristalice egipatske opozicije kod grafita ispisanog na Tahrir trgu u Kairu, februar 2011.
Tehnology Review (prevela Ena Stevanović)

Kako se navodi u novom istraživanju egipatskog ustanka i drugih važnih događaja, nestalo je gotovo trideset posto zabilježene historije koja se prenosila putem društvenih mreža kao što je twitter.

25. januara 2011.godine u Egiptu je započeo ustanak koji je rezultirao svrgavnjem s vlasti tadašnjeg brutalnog predsjednika države i prvim slobodnim izborima. Jedna od ključnih značajki ovog ustanka, kao i Arapskog proljeća, je način na koji su ljudi koristili društvene mreže za organiziranje protesta i širenje vijesti.

Od tada je nekoliko internet stranica počelo slagati i organizirati slijed tih događaja, što predstavlja važan historijski zapis. To je navelo Hany SalahEldeen i Michaela Nelsona sa Univerziteta Old Dominion u Norforku (Virginia) da se dublje pozabave tim materijalima kako bi utvrdili da li ti internet sadržaji još uvijek žive.

Ilustracija
Ilustracija
Ono što su saznali ima vrlo ozbiljne posljedice. SalahEldeen i Nelson kažu da je veliki broj web stranica na koje twitter upućuje jednostavno nestao. Isto se desilo i sa svim ostalim značajnim događajima, kao što je epidemija virusa H1N1, smrt Michaela Jacksona i revolucija u Siriji.

Drugim riječima, naša historija zabilježena putem društvenih medija polako nestaje.

Njihova metoda je jednostavna. SalahEldeen i Nelson su tražili tweetova šest kulturološki značajnih događaja koji su se desili u periodu od juna 2009. do marta 2012. Nakon toga su filtrirali URL adrese na koje su tweetovi upućivali kako bi provjerli da li su ti sadržaji još uvijek dostupni na webu, bilo u izvornom ili arhiviranom obliku.

Otkrili su to da, što je društveni medij stariji, veća je vjerovatnoća da će njegovi sadržaji nestati. Zapravo su otkrili gotovo linearan odnos između vremena i procenta izgubljenih sadržaja.

Brojke su zapanjujuće. Ovi naučnici kažu da je 11 posto sadržaja društvnih mreža nestalo u roku od godinu dana, a 27 posto u roku od dvije godine. Osim toga, SalahEldeen i Nelson tvrde da svijet dnevno gubi 0.02 posto kulturološki značajnih sadržaja društvenih medija.

Ta misao je vrlo osvješćujuća. Društvene mreže igraju vrlo važnu ulogu u širenju informacija u svijetu. Naravno, mišljenja o važnosti njihove uloge u Arapskom proljeću se razlikuju. Međutim, rijetko ko bi se usudio poreći da je ovaj oblik komunikacije obilježio naše vrijeme. A sada sve to nestaje.
XS
SM
MD
LG