Dostupni linkovi

Bivši policajac iz Misisipija dobio 20 godina zatvora zbog mučenja crnaca


Bivši zamjenik šerifa okruga Renkin u Misisipiju Hanter Edvard (desno) u sudnici, Brendon, Misisipi, SAD, 14. avgusta 2023.
Bivši zamjenik šerifa okruga Renkin u Misisipiju Hanter Edvard (desno) u sudnici, Brendon, Misisipi, SAD, 14. avgusta 2023.

Bivši zamjenik šerifa američke savezne države Misisipi u utorak je osuđen na 20 godina zatvora, prema optužbama za kršenje građanskih prava, zbog brutalnog napada na dvojicu crnaca od kojih je jednom pucano u usta.

Hanter Elvord, koji je priznao krivicu prošle godine, prvi je od šestorice bijelih pripadnika organa za sprovođenje zakona kojima će naredna tri dana biti izrečene kazne u okružnom sudu u Misisipiju.

Optuženi su za nekoliko federalnih krivičnih djela, uključujući lišavanje prava i opstruisanje pravde, piše Rojters, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Mislim da je svaki komentar nepotreban zato što je očigledna užasna i podla priroda tih zločina", rekao je okružni sudija Tom Li, dok je izricao kaznu Elvordu od 241 mjesec.

Elvord je među pet bivših zamjenika šerifa okruga Renkin u Misisipiju, koji su umiješani u slučaj. Šesti optuženi je policajac u Ričlendu, u Misisipiju.

Prema navodima federalnih tužioca, Elvord je sa Bretom Mekalpajnom, Kristijanom Dedmonom, Džefrijem Midletonom, Danijelom Opdajkom i Džošuom Hartfeldom 24. januara prošle godine, bez naloga za pretres, upao u kuću u Brakstonu u Misisipiju nakon što je kancelarija šerifa primila prijavu jednog bijelca koji je tvrdio da se njegovi susjedi, crnci, sumnjivo ponašaju.

Nakon što su ušli u kuću bez naloga ili opravdane sumnje, policajci su stavili lisice na ruke dvojici muškaraca, zahtijevajući da im kažu "gdje kriju drogu", navodi se u sudskim dokumentima.

Gotovo dva sata su fizički i seksualno napadali i vrijeđali po rasnoj osnovi Majkla Korija Džekinsa i Edija Terela Parkera.

Dženkins i Parker su prošle godine podnijeli civilnu tužbu protiv okruga Renkin, tražeći odštetu od 400 miliona dolara.

Jedan od šestorice optuženih, Dedmon, je Dženkinsu uperio pištolj u usta, a zatim greškom pucao. Dženkinsu je slomljena vilica i rascijepljen jezik.

Dedmonu i Opdajku bi kazna trebalo da bude izrečena u srijedu, a Hartfelfdu i Mekalpajnu u četvrtak.

Optuženi su se izjasnili krivim u avgustu, u okviru šireg sporazuma prema kojem su priznali krivicu i za optužbe podignute na državnom nivou. Još nije poznato kada će im biti izrečene kazne u državnom slučaju.

Obje kazne, i na federalnom i na državnom nivou, služiće istovremeno.

Crnci koji žive u siromašnim područjima u okrugu Renkin kažu da su redovno meta sličnog policijskog nasilja, utvrđeno je istragom dnevnika Njujork tajms i Misisipi tudej.

Članovi skupštine Misisipija su zbog toga prošle godine predložili zakon koji bi omogućio državnim zvaničnicima da vode istragu i oduzimaju dozvole policajcima optuženim za prestupe, bez obzira na to da li je protiv njih podignuta optužnica.

XS
SM
MD
LG