Dostupni linkovi

BiH uspijeva da odgovori izazovima predsjedavanja


Savjet bezbjednosti UN
Savjet bezbjednosti UN
BiH je već pet dana predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN-a čija je nestalna članica od 2009. godine.

Plan i program rada jednomjesečnog predsjedavanja su predstavljeni i prihvaćeni u srijedu, a na dnevnom redu naći će se važna pitanja - poput referenduma za otcjepljenje Sudana, te teška humanitarna situacija u Darfuru, Nepalu, Somaliji i Haitiju. O svim ovim pitanjima BiH ima usaglašen stav, a na svu sreću, rasprave o Bliskom Istoku i Kosovu u januaru neće biti.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj kaže je da je Misija BiH pri UN-u u punom sastavu, te da će moći odgovoriti ovom važnom zadataku bez obzira što u državi još uvijek nije formirana vlast.
Sven Alkalaj

„Po Ustavu BiH Predsjedništvo je jedino odgovorno za vođenje i kreiranje vanjske politike, a Ministarstvo vanjskih poslova je tu da provodi odluke Predsjedništva o onome što se dogovori. Prema tome, imamo zaokružen lanac: imamo našu Misiju koja je u punom sastavu, imamo Ministarstvo vanjskih poslova koje radi. Mi procjenjujemo, na bazi svih ovih informacija da smo uspjeli do sad da odgovorimo ovim izazovima predsjedavanja“,
kazao je Alkalaj.

Ministar Alkalaj ističe da je program rada predsjedavanja usaglašen sa sve 183 članice Savjeta bezbjednosti UN-a, a urađen je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Pripremljena je i tematska sjednica - „O postkonfliktnoj izgradnji institucija kao dio procesa izgradnje mira" - i ona će biti održana 21. januara, dodaje Alkalaj.

„Mi u Ministarstvu smo procijenili da ima i znanja i mogućnosti i kapaciteta da uradimo taj konceptualni papir. Na osnovu tog konceptualnog papira radi se predsjednička izjava. Tu se važe svaka riječ, zarezi itd., ali, to je jedan plod aktivnosti svih članica Vijeća sigurnosti“, objasnio je on.

Misija ojačana iskusnim diplomatama


Misija BiH pri UN-u koju vodi amabasador Ivan Barabalić dopunjena je iskusnim diplomatima koji imaju iskustva u radu u UN-u, i radi u punom kapacitetu, kaže pomoćnik ministra za multilateralne odnose, Branimir Mandić:

„Dvanaest diplomata imamo u Misiji. Mi funkcionišemo - stalna Misija u Njujorku, Ministarstvo i Predsjedništvo. Procedura koju smo prije godinu dana usvojili – dosadašnji rezultati pokazuju da samo ako poštujemo proceduru, funkcionišemo bez problema“, navodi Mandić.

Ipak, da ne bi bilo sve baš glatko i savršeno, kamen koji žulja u bh. cipeli dok je na čelu najveće svjetske organizacije stavio je sam ministar Alkalaj. On je ocijenio neprimjerenom odluku Predsjedništva da BiH na tematskoj sjednici Savjeta bezbjednosti zastupa ambasador, a ne bar ministar vanjskih poslova. Alkalaj tvrdi da su tragom ove odluke, nakon što je dostavljena Misiji BiH pri UN u Njujorku, svoje učešće na tematskoj sjednici otkazali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, te ministri vanjskih poslova Indije i Portugala.

Ipak, odluka Predsjedništva, koje je ustavno zaduženo za kreiranje vanjske politike, bila je jednoglasna. Tako bi moralo biti i u budućnosti ukoliko BiH želi biti dostojna predsjedavanja, ali i članstva u UN-u, naglašava dugogodišnji bh. diplomata u penziji Hajrudin Somun, podsjećajući na neke loše primjere iz prošlosti.

Diplomata Somun: Vjerovatno u istoriji UN u najmanju ruku, nema takve zemlje koja je svoje unutrašnje podjele na tako slikovit i očit način prenosila na međunarodnu zajednicu.
„Vjerovatno u istoriji diplomatije, ili u istoriji UN u najmanju ruku, nema takve zemlje koja je svoje unutrašnje podjele na tako slikovit i očit način prenosila na međunarodnu zajednicu, u ovom slučaju na Ujedinjene nacije. Zamislite samo generalnog sekretara Ki Muna koji dobija pismo od jednog člana Predsjedništva BiH, u kojem on kaže da onaj drugi član Predsjedništva, koji je prije toga govorio, nije govorio u ime BiH nego u svoje lično ime. Ja ne znam da li se ikad iko u Ujedinjenim nacijama pojavio i da je govorio u svoje lično ime, nego u ime svoje zemlje“, ocjenjuje Somun.

Predsjedavanje Savjetom bezbjednosti dolazi u trenutku kada se u BiH nalazi četvrta najveća misija UN-a i dok je u zemlji još prisutan i visoki predstavnik međunarodne zajednice, te je BiH svakih pola godine i sama tema rasprave pred ovom svjetskom vladom. Bez obzira na sve, januarsko predsjedavanje Savjetom bezbjednosti za BiH biće afirmativno na svjetskoj političkoj sceni, smatra nekadašnji ambasador BiH u UN-u, Mirza Kušljugić.

„U januaru će se desiti dvije stvari koje će sigurno staviti Ujedinjene nacije na mapu CNN-a i drugih televizija. To je prvo referendum o izjašnjavanju o nezavisnosti u Sudanu. To je izuzetno veliki događaj. BiH ima stav po pitanju tog referenduma, on je usaglašen sa politikom EU, i to je najveća prednost - ustvari kad se vi nalazite u Vijeću sigurnosti što vi pokazujete da je i vaša politika, koju deklarativno izražavate ne samo u Generalnoj skupštini nego i Vijeću sigurnosti, usklađena, u ovom slučaju sa politikom EU. Taj događaj će sigurno biti jako važan, medijski pokriven, i možda će širom planete mnogi ljudi tek vidjeti da je BiH članica Vijeća sigurnosti. Tu sad ima i malo olakšanja, jer januar nije nešto posebno aktivan mjesec, barem ne ovaj prvi dio mjeseca, tako da mislim da ćemo biti zapaženi, a do naših diplomata je da iskoriste na najbolji način za promociju države“, zaključuje Kušljugić.
XS
SM
MD
LG