Dostupni linkovi

UN izglasao osiguravanje formalnog prisustva u Afganistanu


Učenice šetaju ulicom u blizini Kabulskog univerziteta nakon što je ponovo otvoren u Kabulu 26. februara 2022.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u četvrtak rezoluciju kojom se osigurava formalno prisustvo u Afganistanu, čiju talibansku vladu i dalje ne priznaje međunarodna zajednica.

Rezolucija, u kojoj se izbjegava korištenje riječi talibani, omogućit će UN-u da nastavi svoj "krucijalni" rad u Afganistanu, čija je ekonomija poljuljana kada je međunarodna zajednica prekinula pomoć nakon što su talibani preuzeli vlast prošle godine.

Za je glasalo 14 članica, dok je Rusija bila uzdržana.

Ujedinjene nacije još nisu priznale talibanskog izaslanika u tom tijelu, a rezolucija novoj vladi ne daje međunarodno priznanje.

Također uključuje nekoliko smjerova saradnje, na humanitarnom, političkom i frontu ljudskih prava.

"Ovaj novi mandat za UNAMA-u (misija UN-a u Afganistanu) ključan je ne samo za odgovor na neposrednu humanitarnu i ekonomsku krizu, već i za postizanje našeg sveobuhvatnog cilja mira i stabilnosti u Afganistanu,” rekl je norveška ambasadorica u UN-u Mona Juul, čija zemlja je izradila nacrt rezolucije.

Prvi put uspostavljena u Afganistanu 2002. godine, mandat UNAMA je u prošlosti uključivao humanitarnu podršku, zagovaranje ljudskih prava i političku i regionalnu saradnju. Prije prošle godine nastojao je i zaštititi civile tokom sukoba i podržati mirovni proces.

"Vijeće daje jasnu poruku ovim novim mandatom: UNAMA ima ključnu ulogu u promovisanju mira i stabilnosti u Afganistanu i pružanju podrške afganistanskom narodu koji se suočava s izazovima i neizvjesnošću bez presedana", rekla je Juul.

Ujedinjene nacije i druge globalne humanitarne agencije saopćile su da se više od polovine od 38 miliona stanovnika Afganistana suočava s glađu.

UN su u januaru uputile svoj najveći do sada apel za pomoć jednoj zemlji, tražeći 5 milijardi dolara kako bi se spriječila humanitarna katastrofa.

Globalni donatori predvođeni Washingtonom insistirali su na tome da će svaka strana pomoć ovisiti o politici talibana kada su u pitanju prava žena na obrazovanje i rad.

Od dolaska na vlast talibani su nametnuli nekoliko ograničenja za žene, iako su talibanski zvaničnici rekli da će se srednje škole za djevojčice uskoro ponovo otvoriti.

Ranije ovog mjeseca Svjetska banka najavila je više od milijardu dolara humanitarne pomoći za Afganistan, navodeći da će novac ići u agencije UN-a i međunarodne nevladine organizacije i ostati izvan kontrole talibana.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG