Dostupni linkovi

Miševi mogu naučiti pjevati, tvrde naučnici


Muzej miševa u Rusiji, ilustracija
Naučnici su dokazali da miševi stvarno mogu naučiti pjevati. Muški miševi, koji piskutavim glasom "pjevuše" da bi pridobili naklonost ženki, mijenjaju svoju pjesmu u zavisnosti od toga da li imaju konkurenciju.

Rezultati posljednjeg istraživanja su pokazali da miševi mogu oponašati zvukove i naučiti složenije "melodije". Mislilo se da će ova sposobnost, poznata kao lokalno učenje, biti ograničena samo na određene životinje poput nekih ptica, delfina, kitova i slično.

Miševi se dosta koriste u medicinskim istraživanjima, a ovo otkriće bi moglo pomoći u rasvjetljavanju autizma i drugih problema u komunikaciji kod ljudi, prenose britanski mediji.

Već je poznato da muški miševi zvižde ili pjevaju kada se pokušavaju svidjeti ženkama, ali se pretpostavljalo da je njihovo oglašavanje instinktivno i da je "razmišljanje" vrlo malo uključeno u cijeli taj proces.

Međutim, kada su naučnici iz SAD-a stavili miševe iz različitih grupa u isti kavez, pokazalo se da je jedan od njih prilagodio svoje "pjevanje" kako bi zvučao poput ovih iz druge grupe.

Ostali dokazi da miševi mogu učiti pjevati došli su i iz niza drugih istraživanja u kojima je dokazano da njihov mozak ima sličnosti s ljudskim.

"Naše istraživanje je pokazalo da miševi posjeduju pet karakteristika koje su povezane s vokalnim učenjem. Ako se do kraja pokaže da smo bili upravu, ovo istraživanje će biti veliki podsticaj za istraživače koji proučavaju bolesti poput autizma i anksioznih poremećaja", rekao je Erich Jarvis, jedan od istraživača sa Univerziteta Duke u Sjevernoj Karolini.
XS
SM
MD
LG