Dostupni linkovi

Miščević i Ružić sa Fileom o daljim koracima Srbije ka EU


Šefica srpskog tima za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević i ministar zadužen za evropske integracije Srbije Branko Ružić u utorak su u Briselu razgovarali sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o reformama i daljim koracima Beograda na putu evropskih integracija.

"Imali smo veoma konstruktivan prvi sastanak o prioritetima rekonstruisane vlade i pripremama za različite korake koji slede nakon odluke Evropske komisije u junu da otvori pristupne pregovore sa Srbijom", saopštio je File.

Pred nama je mnogo izazova, naglasio je evropski komesar za proširenje.

"Od iduće nedelje Evropska komisija i Srbija otpočinju skrining - analitičko ispitivanje poglavlje po poglavlje čitave legislative EU - proces koji bi trebalo da traje od 18 do 21 mesec. Započećemo sa poglavljem 23 - pravosuđe i osnovna prava 25. i 26. septembra. O okviru pregovora sa Srbijom se trenutno aktivno razgovara u Savetu na osnovu predloga koji je predložila Komisija 22. jula. To će morati da usvoji Savet i potvrdi Evropski savet kako bi bila održana prva međuvladina konferencija o pristupnim pregovorima Srbije najkasnije u januaru 2014", izjavio je File.

Sastanak je bio prva prilika za upoznavanje i za predstavljanje oblasti kojima će se baviti, kao i način na koji je Srbija uredila koordinaciju u procesu evrointegracije i pregovora, navela je nakon susreta šefica srpskog tima za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević.

"Sastanak je bio i prilika da zahvalimo gospodinu Fileu i čitavom timu u Evropskoj komisiji na velikoj podršci i daljem partnerstvu koje od njih očekujemo u procesu evropskih integracija, da razgovaramo o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", istakla je Miščević.

Šefica srpskog tima je dodala da se razgovaralo i o kapacitetima koji su neophodni kako bi se proces integracije i pregovora vodio nesmetano.

"Upoznali smo gospodina Filea sa narednim koracima - to je ono što mi zovemo Evropska sednica Vlade gde će Vlada usvojiti sva dokumenta vezana za pregovarački proces, i sa pripremama za početak skrininga, evo već naredne nedelje", navela je Miščević.

Ministar Ružić je naglasio da je sastanak sa Fileom bio veoma koristan.

"Smatram da ćemo upravo od strane Evropske komisije imati veliku pomoć i podršku da ono što praktično otpočinje sa prvim eksplanatornim skriningom 25. septembra krene u pravom smeru. Očekuje nas dosta dinamičan, dosta zahtevan, dosta izazovan proces, proces u kojem ćemo sigurno nailaziti na neke prepreke, ali ono što smo zajedno zaključili - to je da će svaka ta prepreka biti sagledavana na najbolji mogući način, u dobroj volji, kako bi je rešili i doveli do onog željenog epiloga, a to je da Srbija u nekom realno normalnom roku postane punopravni član EU", rekao je on.

Miščević i Ružić u Brisel su stigli u osvit objavljivanja izveštaja o napretku koje su države regiona ostvarile u procesu približavanja Evropskoj uniji, ali, kako je navela Miščević, to nije bila direktno tema razgovora sa Fileom.

"Gospodin File je samo izrazio uverenje da je značaj izveštaja ono što moramo imati na umu i pratiti u narednim mesecima posmatrano kroz proces evropskih integracija, ali i proces pregovora", izjavila je ona.

Pozdravni sastanak

Kada je reč o dogovorima Kosova i Srbije, File i njegovi gosti iz Beograda složili su se da su oni preduslov za nesmetan tok evropskih integracija Srbije.

"Sama normalizacija je postala normalna stvar koja ne predstavlja sada veliki problem već samo praćenje koje se ocenjuje od strane Evropske komisije", kazala je Miščević.

Za nas pregovori počinju sa skriningom, odgovorila je Miščević na novinarsko pitanje da li očekuje pregovore pre januara.

Ružiću i Miščević je ovo prva poseta Briselu nakon što su imenovani na te funkcije.

Saglasnost o imenovanju Miščevićeve je postignuta pre dve sedmice, dok je Ružić preuzeo dužnost nešto kasnije, nakon rekonstrukcije Vlade Srbije.

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozvijak javlja da se susret u sedištu Evropske unije, koji je organizovao Štefan File, može smatrati nečim što tu nazivaju „pozdravnim sastankom“ - sastankom upoznavanja.

Džozvijak navodi da je izvesno da će Miščevićeva u Briselu naići na dobrodošlicu:

„Većina sagovornika u Briselu je srećna što je Miščevićeva ovde. Što je Srbija imenovala pregovarača. Čuo sam da su ovde većinom optimistični o samom susretu i o njoj. Ona je osoba koja će voditi pregovore, ali ono što za nju može biti problem, jeste da će biti dočekana od Štefana Filea koji ovde verovatno neće biti još dugo. On verovatno odlazi na proleće. Prilično loš tajming za Srbiju, zato što ćemo imati novu Evropsku komisiju, i novog komesara za proširenje. U tom smislu više teškoća dolazi iz Brisela nego iz Beograda“.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG