Dostupni linkovi

Mirovna konferencija o Siriji: Neophodno prisustvo opozicije


Ministri arapskih i zapadnih zemalja u Londonu s predstavnicima pokušavaju sirijsku opoziciju uvjeriti da je važno njihovo sudjelovanje na mirovnoj konferenciji „Ženeva 2„ kako bi se okonačao krvavi konflikt u toj zemlji. Buduća konferencija trebala bi sačiniti temelj za političku tranziciju u zemlji, koja znači Siriju bez Bašara al Asada, no on je poručio da ne vidi razlog zbog kojeg se ne bi kandidirao i na izborima 2014.

Domaćin sastanka grupe Prijatelji Sirije, britanski šef diplomacije William Hague upozorio je frakcije sirijske opozicije da je njihova prisutnost važna, i da mora doći do kompromisa, jer će u suprotnom narodu ostati da bira između Asada i ekstremista.
Veliki problem je podjela u opoziciji, rivalstvo među pobunjenim grupama i odlučnosti Asada da ne preda vlast. Neke od tih grupa koje se bore protiv režima pripadaju ekstremnim islamističkim frakcijama i istodobno ne priznaju opoziciju koja je u izbjeglištvu i koja ima podršku Zapada.

„Što sukob bude duže trajao i prelazio u sektaški konflikt, šansa da ekstremisti zauzmu značajnije pozicije je sve veća. Zato nastojimo osigurati nastavak mirovnog procesa u Ženevi“, rekao je Hague.

„Želimo da umjerena opozicija bude sigurna da ćemo biti uz njih u Ženevi, da ćemo im pomagati na razne načine. Želimo ih uvjeriti da je ovo jedini način da se okonča krvavi konflikt u Siriji. To treba biti politički proces. Činjenica je da nijedna strana u vojnim smislu ne pobjeđuje, niti može pobijediti", istaknuo je britanski ministar.

John Kerry
John Kerry
Američki državni tajnik Jonh Kerry je ponovio kako ne vjeruje da bi sirijska opozicija mogla ikada pristati da Bašar al Asada ostane na vlasti.

„Ako on vjeruje da će problemi biti riješeni time što se želi ponovno kandidirati na izborima 2014, mogu mu samo poručiti da će rat trajati u nedogled. Taj čovjek je bombardirao i napadao otrovnim plinom svoje građane. Kako on može imati legitimitet u budućnosti“, poručio je Kerry.

Očekuje se da bi „ Ženeva 2“ trebala početi 23. novembra, no SAD, Rusija i UN tvrde da datum još službeno nije određen. Britanija, Egipat, Francuska, Njemačka, Italija, Jordan, Katar, Saudijska Arabia, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD nastoje pomoći opoziciji da prevlada razlike i da sjedne sa pregovački stol.

Washington je otvoren prema ideji da u Ženevi bude prisutan Iran koji otvoreno podržava Asada, ali je dodao kako je teško shvatiti da bi Teheran mogao imati konstruktivnu ulogu ako ne podrži ideju o tranzicijskoj vlasti. Hague također smatra da Iran treba podržati prijelaznu vladu koja će uključivati i osobe iz Asadove vlade i opozicije, jer je to osnova za politički dijalog i slobodne izbore.

"Ako Iran može s takvih pozicija krenuti, uostalom kao i mi drugi, onda će se mnogo lakše uključiti u međunarodne napore za mirno rješavanje sirijskog konflikta“, zaključuje britanski ministar vanjskih poslova.

U Siriji je od početka sukoba u martu 2011. poginulo više od 100.000 ljudi.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG