Dostupni linkovi

Miroslava Milenović: Krivična prijava protiv Saveta za borbu protiv korupcije


Miroslava Milenković
Miroslava Milenković

Da li tužilaštvo prikuplja podatke zbog izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o tome kako je državno preduzeće DIPOS netransparentno davalo u zakup, ali i prodavalo po privilegovanim cenama, elitne državne vile pojedincima bliskim vlasti? Upravo je to izjavio Miroslav Milićević, potpredsednik Saveta, pozivajući se na informacije dobijene od svog advokata. Čim je objavljen izveštaj koji je obelodanio neka imena i adrese pojedinaca bliskih vladajućoj garnituri, neki među njima su smatrali da je tim dokumentom prekršen zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Sagovornici RSE, međutim, smatraju da taj zakon o ovom slučaju nije prekršen.

Afera Dipos, međutim, iako se stišala, još nije otišla pod tepih.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović objavila je na svom Tviter profilu da je podneta krivična prijava protiv Saveta za borbu protiv korupcije, odnosno, potpredsednika Saveta Miroslava Milićevića, zbog izveštaja o DIPOS-u.

Milenovićeva je na Tviteru navela i da "javnost ima pravo da zna ko koristi javnu svojinu, pod kojim uslovima” i dodala: "Ako su mislili da članove Saveta zaplaše ...greška... idu novi izveštaji..."

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević krivičnu prijavu protiv sebe nije pomenuo, ali je izjavio da ga je advokat obavestio da je u toku prikupljanje podataka i da će tužilaštvo verovatno naknadno odlučiti da li biti i krivične prijave.

Podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije pre mesec i po Vladi je dostavio izveštaj o tome kako državno preduzeće DIPOS neodgovorno raspolaže ekskluzivim javnim nekretninama. Obelodanio je i spisak zakupaca državnih vila, stanova i poslovnih prostora, među kojima su i visokorangirani službenici MUP-a i BIA-e, direktori javnih preduzeća, sportisti i estradne ličnosti, kojima je DIPOS sve to izdavao po ceni drastično nižoj od tržišne.

Neki od pojedinaca bliskih vlasti, koji su zakupili skupe nekretnine od DIPOS-a, oglasili su se čim je obelodanjen izveštaj i optužili Savet zbog objavljivanja svojih imena i adresa. Među njima je bio i direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović, inače kum premijera Aleksandra Vučića.

Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, za RSE podseća da je Nikola Petrović tražio izvinjenje i skidanje izveštaja sa sajta zato što je Savet objavljivanjem njihovih imena i adresa od DIPOS-a iznajmljenih nekretnina navodno prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Vasilićeva, međutim, za RSE objašnjava kako pravno stoje stvari u ovom konkretnom slučaju.

Podaci o ličnosti jesu zaštićeni, što je regulisano zakonom. Međutim, mi smo pošli od Evropske konvencije o ljudskim pravima koja kaže da postoje dve vrste prava: apsolutna i relativna. Apsolutna su ona prava koja se nikada ne mogu povrediti – pravo na život, na slobodu itd – dok su relativna ona prava koja mogu da se povrede pod zakonski predviđenim uslovima. U ovom konkretnom slučaju činjenica je da je javnost veoma zainteresovana kako se raspolaže državnom imovinom. Mi smo našli da je izveštaj o povredi državne imovine značajniji od povrede jednog podatka – nečijeg imena i adrese, recimo. Kada kršite relativno pravo, morate da ga kršite na osnovu zakona i mi smo našli dva člana Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje smo primenili”, objašnjava Jelisaveta Vasilić.

I Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, smatra da ukoliko tužilaštvo prikuplja podatke povodom nečije krivične prijave zbog navodnog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tu slučaja za postupanje nema.

Moje mišljenje je da tu nema kršenja prava ličnosti na privatnost. Jednostavno, radi se o imovini koju neko iznajmljuje od institucije koja zastupa tu državnu imovinu. Imajući u vidu da se radi o imovini o kojoj, u krajnjoj liniji, svaki građanin ima pravo da zna, zaista mislim da nema nikakve povrede prava privatnosti, odnosno, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ako se došlo do takvih podataka koji su provereni pa objavljeni. Videćemo, zbog čega je tačno podneta prijava, to ne znamo u ovom trenutku, ali povrede prava ličnosti na privatnost ja lično ne bih smatrala da ima”, rezolutno kaže Vida Petrović Škero.

XS
SM
MD
LG