Dostupni linkovi

Austrija odbila azil Jovanu Mirilu


Austrijske vlasti odbile su azil državljaninu Srbije, Jovanu Mirilu koji je Haškom sudu dostavio snimku o zločinu Škorpiona kod Trnova 1995. izjavio je u petak austrijski ogranak Amnesty International-a.

"Zahtjev za azil odbijen mu je drugi put, to znači da bi Mirilo i njegova porodica mogli biti protjerani iz Austrije za dva do tri tjedna ako Sud ne presudi u njihovu korist", rekao je za agenciju AFP Heinz Patzelt, predstavnik Mirila i dodao da Mirilo strahuje za svoj život vrati li se u Srbiju gde su mu pretili pre nego što je pobegao u Austriju 2007.

Nataša Kandić direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže ovim povodom za RSE da je zaštićeni haški svedok, pripadnik Škorpiona koji je svedočio u tom slučaju ubistva Bošnjaka, koje je snimljeno kamerom, dobio zaštitu i azil. O ulozi Mirila je rekla:

„Jovan Mirilo je građanin Šida, koji kao i svi drugi građani Šida, poznaje sve one pripadnike Škorpiona iz tog grada i iz okolnih sela. On je svedočio o predmetu Škorpiona, ovde pred Većem za ratne zločine u Beogradu. Na pitanje sudskog veća koja je njegova uloga u otkrivanju video-kasete o streljanju Muslimana iz Srebrenice, on je rekao da je njegova veza u tome što mu se obratio jedan pripadnik Škorpiona i molio ga da sa njim dođe u Beograd i da dođe u kancelariju Fonda za humanitarno pravo.“

RSE: Da li ima razloga da se on boji za svoj život, kako on kaže, ako se vrati u Srbiju?

„Jovan Mirilo se obraćao Fondu za humanitarno pravo 2006. godine. On je tada naveo da je jednog dana dok se nalazio na ulici u Šidu, supruga jednog od navedenih Škorpiona kolima naletela na njega, nije ga povredila, ali da je to bilo vrlo tendenciozno. Onda je naveo da svi smatraju da on ima veze sa tom kasetom i da se ne oseća baš udobno. Mi smo tada uputili zvanično pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova, dobili smo od MUP-a odgovor da će oni sve to proveriti, ali su dodali i to je Jovan Mirilov osoba koja je evidentirana u nekim krivičnim delima.“

Kandić je objasnila i zašto je Haški tribunal odbio zaštitu Mirila.

„Haški tribunal nije hteo sa njim da razgovara, zato što su utvrdili da poseduje falsifikovani pasoš, tako da su oni odbili bilo kakav kontakt sa njim. Haški tribunal je preduzeo mere zaštite prema svim onim insajderima koji su nosili, doneli i izneli relevantne informacije,“ rekla je ona.
XS
SM
MD
LG