Dostupni linkovi

Mira Marković traži predsedničku penziju


Mirjana Marković - fotografija iz arhive
Mirjana Marković - fotografija iz arhive
Penzija Slobodana Miloševića, pokojnog jugoslovenskog predsednika optuženog za ratne zločine, i pet godina nakon smrti u Haškom tribunalu ovih dana jedna je od glavnih tema u srpskoj javnosti. Njegova primanja država je odobrila udovici Mirjani Marković, kojim ona nije zadovoljna iako se nalazi na međunarodnoj poternici i godinama ne dolazi u Srbiju.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije (PIO) doneo je rešenje kojim se supruzi Miloševića, bivšeg jugoslovenskog predsednika koji je 2006. umro u Haškom tribunalu ne dočekavši presudu po optužbi za ratne zločine, od 21. avgusta 2010. dodeljuje porodična penzija njenog pokojnog supruga.

Njen saradnik Hadži Dragan Antić izjavio je za RSE da se po ovlašćenju Mirjane Marković žalio na odluku Fonda PIO jer smatra da u rešenju stoji da je dodeljena invalidska penzija Slobodana Miloševića.

“Šta će nam to, to je besmislica. On nikada nije bio invalid, otkud sad Slobodanu Miloševiću invalidska penzija. Žalili smo se jer je doneta apsolutno nezakonita odluka. Milošević je bio predsednik Srbije i predsednik Jugoslavije, i ima pravo na predsedničku penziju. Pet godina je prošlo od njegove smrti i još mu nisu dali penziju. To samo pokazuje kako ova vlast poštuje zakone i ustav. Jasno je da je to odmazda prema njegovoj porodici”, smatra on.

U Fondu PIO odbacili su optužbe porodice Milošević navodeći da nisu nadležni za određivanje predsedničkih penzija, već da je to uređeno Zakonom o predsedniku Republike, i u saopšenju koje citiramo između ostalog naveli:

„Ni u jednom delu rešenja pokojni Slobodan Milošević nije oglašen invalidom, već je prilikom obračunavanja visine penzije primenjen obračun za starosnu, odnosno invalidsku penziju, što je u konkretnom slučaju bez uticaja na visinu porodične penzije s obzirom da je obračun invalidske, odnosno starosne penzije, za pokojnog Slobodana Miloševića isti.“

David: Ovde se vidi da se ide na rehabilitaciju onih koji su najviše štete naneli ovoj zemlji.
Ovaj državni organ utvrdio je da penzijski staž Slobodanu Miloševiću od 35 godina i 16 dana, na osnovu kog će Mirjana Marković umesto starosne penzije koju je primala od decembra 2004. dobijati veću penziju pokojnog supruga. Fond nije naveo iznos porodične penzije koja je dodeljena Mirjani Marković, koja je početkom 2003. otišla iz Srbije i od tada se praktično nalazi u bekstvu jer je zbog krivičnih postupaka koji se vode protiv nje u Beogradu raspisana međunarodna poternica.

Pisac Filip David, ne želeći da ulazi u pravne aspekte ovog slučaja, kaže za RSE da je pitanje Miloševićeve penzije važno, ali prvenstveno zbog moralnog aspekta+

“Važno je zbog odnosa prema Slobodanu Miloševići, prema njegovoj vladavini, i prema tome da mu je suđeno za ratne zločine. I pitanje je da li takav čovek ovde može dobiti penziju. Jer prvo bi trebalo da vrati one silne milijarde koje su u ovoj državi opljačkali on i njegovi saradnici. Nismo valjda zaboravili šta se sve dešavalo za tih desetak godina njegove vladavine. Onda se ovde vidi da se ide na rehabilitaciju onih koji su najviše štete naneli ovoj zemlji”, ističe David.

Slobodan Milošević tokom devedesetih bio je predsednik Srbije, a potom SR Jugoslavije sve do 6. oktobra 2000. Prvi zahtev za penziju lično je uputio ali je nikada nije dobio jer su ga nadležni odbili sa obrazloženjem da se rešenje odlaže dok se ne okonča suđenje u Haškom tribunalu.

Pravo i moral

Pravnik Božo Prelević kaže da su stečena prava apsolutno neotuđiva, i da sa pravnog aspekta nema dilemu.

“Nije Slobodan Milošević sam sebe izabrao, nego ga je narod birao. I pošto zakon ne kaže da će penziju primati samo dobar predsednik, jer je verovatno onda ovde niko od njih ne bi primao, mislim da nema ništa sporno u tome da Mirjana Marković prima njegovu predsedničku penziju. Jer je on bio predsednik”, navodi Prelević.
Božo Prelević

Ali, ističe Prelević, druga priča je kada je u pitanju moral.

“Govoriti o etici Mirjane Marković je stvarno teško. Jer ja lično mislim da je ona učestvovala u naručivanju ubistava. A sa druge strane je pisala stihove, članke i knjige o cveću i leptirovima u Srbiji. Mislim da se od kada je Socijalistička partija Srbije u vlasti teško može govoriti o pitanju etičnosti”, ocenjuje on.

Slobodan Milošević do hapšenja i transfera u Hag bio je lider Socijalističke partije Srbije, koja je u vladajućoj koaliciji i posle petooktobarskih promena 2000, dok je supruga Mirjana Marković devedesetih predvodila Jugoslovensku levicu. Od pre nekoliko godina u Srbiji je osumnjičena da je naredila ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, dok se protiv nje vodi pravosudni postupak zbog šverca cigareta. U intervjuu za RSE o tome je svojevremeno rekla:

“Pa nemam veze sa švercom cigareta niti sa švercom bilo čega na svetu. Ja sam univerzitetski profesor, kakav šverc cigareta, majke mi to je smešno, života mi mog… Ne bi se odazvala na poziv suda, zašto bih se sada odazivala. Gde da dođem, tu gde me čekaju sa tim švercom? Kako im nije neprijatno.”

Ovdašnje vlasti znaju da Mirjana Marković godinama živi u Rusiji u kojoj je dobila politički azil, ali to nikada nije zvanično potvrđeno.

Filip David zaključuje da slučaj Miloševićeve penzije jasno pokazuje kompromis sadašnje vlasti sa njegovim sledbenicima.

“Radi se o tome da je porodica Milošević najvećim delom stajala iza politike koja je osuđena kao zločinačka. Nagrađivati ljude koji su učestvovali u zločinačkom poduhvatu je zaista tragično. Jer to samo pokazuje da postoji neka vrsta kontinuiteta sa politikom Slobodana Miloševića. A ne diskontinuiteta koji su svi od dvehiljadite godine očekivali”, smatra David.
XS
SM
MD
LG