Dostupni linkovi

Rade Šerbedžija o odlasku Mire Furlan: Velika glumica, osetljiva i hrabra žena


Mira Furlan sa sinom na otvaranju Sarajevo Film Festivala (23. juli 2010.)
Mira Furlan sa sinom na otvaranju Sarajevo Film Festivala (23. juli 2010.)

"Velika glumica i izuzetno osjetlijva osoba." Ovim rečima Miru Furlan opisuje njen kolega, takođe poznati glumac Rade Šerbedžija, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iza ovo dvoje glumaca stoji višedecenijska karijera i lično prijateljstvo, te iskustvo rada u dijaspori.

Mira Furlan preminula je u 66 godini života, 20. januara 2021. kako je saopšteno na njenom Twitter profile.

Bila je jedna od najuspešnijih glumica bivše Jugoslavije, iz koje je praktično pobegla na početku ratova devedesetih, a nakon što se otvoreno usprotivila i što je javno govorila negativno o nezaustavljivom talasu nacionalizma na svim stranama zemlje koja je srljala u propast.

Šerbedžija navodi da su je udarci iz tog vremena, sa kojima se nosila, trajno obeležili.

'Mira Furlan je bila suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću sveta s kojim se vrlo često susretala.'
- Rade Šerbedžija

"Bila je suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću sveta s kojim se vrlo često susretala. Pamtit ću je iznad svega pamtiti kao jednu posebnu osobu, divnu i hrabru ženu, koja je s jedne strane bila jedna od najvećih glumica koje smo ikada imali, a sa druge veliki humanista, istinoljubiva i pravedna. Bila je suviše osjetljiva i teško izlazila na kraj sa okrutnošću sveta s kojim se vrlo često susretala. Kao tako ranjiva dočekala je i katastrofu 1991. godine, kada je taj svjet u kojem je ona živjela i za koji je radila, osvanuo i ogrezao u strašnim ratovima. Ljudi su ginuli, napuštali svoje zemlje. U tom užasu i sama je bila napadnuta od nekih ostrašćenih nacionalista u zemlji u kojoj je rođena i gdje je živjela. I pobegla je. Kao Eva iz Krležinog 'Vučjaka', u sanjanu Ameriku da bude što dalje od kataklizme kojoj je prisustvovala", navodi Šerbedžija.

U seriji Eduarda Galića "Putovanje u Vučjak", inspirisanoj pripovetkom Miroslava Krleže, iz 1986. godine, Furlan igra ulogu brutalne žene u brutalnim vremenima, koja prethode još težim, između dva svetska rata.

Rade Šerbedžija: Kako ću pamtiti Miru Furlan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00
Direktan link

Jednako je uverljiva u tom ostvarenju, baš kao i ulozi žena iz običnog naroda, pa i žrtvi, kao što je kultna "Lepota poroka" Živka Nikolića, ili emancipovanih gradskih žena poput uloge u "U raljama života" Rajka Grlića.

Njen talenat dominira svim uloga, mada Šerbežija podvlači:

"To nije samo talenat. Mira Furlan je bila pametna žena. Jako obrazovana. Bila je kompletna umjetnička ličnost. Znala je pisati, bavila se muzikom briljantno je pjevala, svirala je flautu. Imala je mnogostruke talente."

Rade Šerbedžija, nastup u Pragu januara 2020.
Rade Šerbedžija, nastup u Pragu januara 2020.

Po odlasku iz Jugoslavije, snašla se i na američkom tržištu ostvarujući dve ključne i popularne uloge u serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

“Ponovo je radila, ponovo je uspjela napraviti zavidnu karijeru, stvoriti svoj dom, tamo joj je familija i sin i muž. Njen suprug, reditelj Goran Gajić, brilijantan režiser i čovjek, uspio je njoj tako bolećivoj i ranjenoj biti pravi kamen oslonac”, rekao nam je Šerbedžija.

No tragovi iz vremena napuštanja domovine su ostali. Sećanja na povratak Mire Furlan u Hrvatsku, Rade Šerbedžija je podelio sa nama:

"Kada smo je Lenka (Udovički, rediteljka i Šerbedžijina supruga) 2002. godine zvali da dođe u Hrvatsku, na Briune, u Teatar Ulysses, da odigra Medeju, došla je, ali se bojala susreta sa publikom. Bojala se loših reakcija jer je to već jednom preživjela. Suviše ju je sve to koštalo, uplašilo i ranilo. Ipak je došla i pobijedila. Bila je briljantna u jednoj sjajnoj predstavi. Publika ju je dočekala oduševljeno, čak nije bilo ni jednog lošeg komentara od svih onih koji su je nekada napadali. Valjda su i oni bili postiđeni činjenicom da je bila potpuno nepravedno napadnuta."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG