Dostupni linkovi

Debata na "Mirëdita" festivalu o problematičnim ratnim paralelama


Debata na festivalu Mirëdita, dobar dan, Beograd, 28. maj 2022.

Učesnici debate u okviru festivala "Mirëdita, dobar dan" u Beogradu saglasili su se da je povlačenje paralela između rata u Ukrajini i rata na Kosovu problematično.

Debata "Poblematične paralele: Ukrajina i Kosovo" je održana 28. maja u okviru poslednjeg dana festivala na kojem se promovišu albanska i srpska kultura.

Političar sa Kosova Visar Imeri istakao je da može biti sličnosti ako se gledaju određena dešavanja - bombardovanje kuća, proterivanje ljudi sa određenih teritorija; ali je naglasio da se paralele vuku u odnosu na ono što određenoj političkoj strani odgovara.

"Takve paralele se koriste u različitim pozicijama različitih lidera", istakao je Imeri.

Debata se održala u prestonici Srbije, koja odbija da uvede sankcije Rusiji, nakon invazije na Ukrajinu 24. februara. U isto vreme, ruski predsednik Vladimir Putin u nedavnim izjavama povukao je paralelu između delova Ukrajine pod ilegalnom kontrolom separatista i nekadašnje pokrajine Srbije, Kosova, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost. Nezavisnost Kosova priznale su SAD, većina država Evropske unije, ali ne i zvaničan Beograd.

Novinar Idro Seferi naglasio je tokom debate da je narativ kada se radi o ratu u Ukrajini i na Kosovu sličan, a da podrazumeva "napad na istinu", što potom "omogućava da se nastavi status kvo i da se ne dođe do nekih rešenja".

Seferi je istakao da je region spreman za pomirenje, ali "ne i političari".

On je dodao i da bi političari u Srbiji koji bi doveli do pomirenja između naroda i priznavanja prošlosti, bili smatrani "izdajnicima".

Politikolog Boris Varga istakao je tokom debate da je odnos između Srbije i Kosova godinama nepromenjen jer se Srbija i dalje nije suočila sa svojom prošlošću.

On je zaključio da Srbija živi sa mitovima.

XS
SM
MD
LG