Dostupni linkovi

'Mirëdita, dobar dan!' 22. oktobra u Beogradu


Promo materijal s otvaranja festivala "Miredita, dobar dan" u Beogradu, 29.05.2019.
Promo materijal s otvaranja festivala "Miredita, dobar dan" u Beogradu, 29.05.2019.

Festival „Mirëdita, dobar dan!“, koji publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, biće održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava, nevladina organizacija koja je koorganizator tog događaja.

Kako je najavljeno, festival će zbog epidemije korona virusa biti održan uz poštovanje epidemioloških mera.

Saopšteno je da će se na trodnevnom festivalu debatovati o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva.

"Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova. Da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima ‘Mirdita, dobar dan!‘", izjavio je Ivan Đuric, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava.

Cilj festivala, kako je najavljeno, je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na festivalu će publici u Beogradu biti predstavljeni umetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu.

Otvara ga pozorišna predstava „Ja sam sebi žena“, Kuštrima Kolićija, drugog dana na repertoaru su debata „Kosovo – nasleđe sećanja“ i istoimena izložba, a trećeg debata o tranzicionoj pravdi na Kosovu, nastup Tristana Halilaja koji će čitati odlomke iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“, zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku, i projekcija filma „Agina kuća“.

Inspiracija za ovaj kulturni događaj je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Festival „Mirëdita, dobar dan!“, koji se od 2014. godine održava u Beogradu, organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

XS
SM
MD
LG