Dostupni linkovi

Ministrica vanjskih poslova BiH na Samitu Berlinskog procesa


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na vanrednoj telefonskoj sjednici Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji 10. novembra 2020.godine, saopšteno je iz pres službe Predsjedništva.

Takođe je odobrilo prihvatanje Deklaracije o Zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024. Dokumenti su preduslov za naredni korak u uspostavi regionalnog tržišta što će biti jedna od glavnih tema na Samitu u Sofiji.

Zajedničko regionalno tržište proizašlo je kao rezultat Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji je prihvaćen prije tri godine u Trstu, kada su se lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana dogovorili da se ovom regionu da prilika da izgradi sopstveni ekonomski prostor tako što će se omogućiti nesmetan protok roba, usluga, kapitala i visokokvalifikovane radne snage, čime će region postati atraktivniji i pogodniji za ulaganja.

O značaju prihvatanja zajedničkog regionalnog tržišta govorio je prošlog mjeseca komesar Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji (Varhelji), prilikom posjete Crnoj Gori.

Ekonomsko -investicionim planom EK želi da region približi EU i podstakne regionalnu saradnju i integraciju, rekao je Varhelji i dodao da su u poslednjih pola godine vlade država regiona bile uključene u razvoj nove vizije za regionalnu ekonomsku zonu.

“Radujem se dogovoru koji će postići lideri Zapadnog Balkana oko akcionog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta na samitu u Sofiji sledećeg mjeseca”, rekao je tom prilikom Varhelji.

Kako je saopšteno članovi Predsjedništva razmatrali su i prihvatili zaključke predsjedavajućeg sa sastanka ministara zdravstva u okviru Berlinskog procesa, kao i sa sastanka ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, te zaključke ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Bosnu i Hercegovinu će na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predstavljati zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

XS
SM
MD
LG