Dostupni linkovi

Ministri, poslanici i sudije ne prijavljuju imovinu i funkcije


Skupština Srbije
Skupština Srbije
Veliki broj funkcionera u Srbiji ne prijavljuje imovinu ili nove funkcije, zbog čega najčešće „zarade“ opomenu ili tek prekršajnu prijavu. Više od 450 državnih službenika prekršilo je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, pokazuju podaci tog nezavisnog tela, a na dugačkoj listi prekršilaca su ministri, savetnici, poslanici...

Agencija za borbu protiv korupcije u 2013. godini podnela je 168 prekršajnih prijava protiv funkcionera, od opštinskog, preko pokrajinskog do državnog nivoa, kao i rukovodilaca agencija i nekih preduzeća zbog nepoštovanja zakona koji ih obavezuje da prijave imovinu i obaveste nadležne o dolasku na funkcije i odlasku sa njih.

Vladan Joksimović, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije, rekao je za RSE da su u ostalim predmetima izrečene opomene ili su još u agencijskom postupku.

Najčešće je reč o kašnjenju u podnošenju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju, ili o kašnjenju po prestanku funkcije. To su najčešći slučajevi od ukupno 451 postupka iz prošle godine. Za takve prekršaje zaprećena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Ali je najveća kazna koju je sud izrekao 50.000 dinara.“

Tako je prekršajna prijava stigla na adresu Ivana Mrkića, ministra spoljnih poslova, i nekoliko njegovih pomoćnika, Boris Tadić, bivši predsednik Srbije upozoren je da nije prijavio da više nije šef države, dok su pojedini savetnici njegovog naslednika na mestu predsednika Republike Tomislava Nikolića takođe prijavljeni ili prekšajno kažnjeni. Na dugoj listi prekršilaca zakona je više od 60 narodnih poslanika, od ukupno 250 koliko ih ima u parlamentu.

Među njima je i parlamentarac Miroslav Markićević, funkcioner partije Nova Srbija iz vladajuće koalicije, koji za RSE kaže da je prijavio sve što ima.

“Ali evo o čemu se radi… Agencija tvrdi da, teoretski, ako tri ili četiri puta budu izbori u toku godine da svaki put treba da se prijavi imovina. A zakon kaže da se imovina prijavljuje na početku i na kraju mandata. Iz principijelnih razloga nisam hteo po tome da postupim jer im dokazujem da mi kao poslaniku u prošlom sazivu skupštine i sadašnjem, novom, mandat nikada nije prestajao. Ni minuta.”

Zbog sličnih prekršaja u sukobu sa zakonskim propisima su, kako se vidi iz obaveštenja na sajtu Agencije, i Radoslav Petković, koji je do nedavno u vladi vodio resor kulture, i ministar iz redova socijalista Branko Ružić koji je “zaradio” sudsku opomenu još iz vremena dok je bio poslanik.

Nemanja Nenadić
Nemanja Nenadić
Nemanja Nenadić, iz antikorupcijske organizacije Transparentnost Srbija, smatra da je stvarni broj prekršilaca zakona mnogo veći i da je potrebna oštra reakcija nadležnih.

“To je nešto što bi Agencija i javno tužilaštvo trebalo da ispitaju. Neki oblici neprijavljivanja imovine predstavljaju krivično delo. Kada god postoji sumnja da je to učinjeno namerno da bi se prikrila puna vrednost imovine ili njenog porekla. Tako bi se skinula opšta hipoteka koju imaju nosioci javnih funkcija i individualizovala krivica.”

Po zahtevima iz 2013, pokazuju agencijski podaci, nadležni sud doneo je 26 odluka, izrekao sedam novčanih kazni od 50.000 dinara, kao i nekoliko od 10.000 do 30.000 dinara.

Vladan Joksimović, iz Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je problem što su one uglavnom ispod zakonskog minimuma.

„Čak se često izriču samo opomene. To svakako ne zadovoljava Agenciju i smatramo da bi ubuduće trebalo uanprediti saradnju sa prekršajnim sudovima. Da prekršajne prijave koje podnosimo rezultiraju adekvatnim sankcijama koje su predviđene zakonom.“

Nenadić: Ohrabruje dužina liste prijavljenih

Na zakonske obaveze o prijavljivanju imovine i funkcija, prema podacima Agencije, oglušili su se i funkcioneri gradskih i opštinskih rukovodstava Kragujevca, Bečeja i još nekih gradova, kao i jedan broj direktora kliničkih centara i rukovodilaca Fonda za penzijsko osiguranje.

Poslanik Miroslav Markićević smatra da ima argumente da nije prekršio zakon.

“Ja za moju imovinu, do kilograma eksera koje sam potrošio, mogu sve da dokažem. Sud će da kaže da li je prekršen zakon. Ako pravdu ne dobijem u Srbiji žaliću se sudu u Strazburu. Pa ćemo da vidimo kakva će presuda da bude i ko će da odgovara.”

Prekršajnu prijavu dobili su i Goran Ješić, potpredsednik vojvođanske vlade, i Zoran Stanković, predsednik koordinacionog tela za Bujanovac, Medveđu i Preševo. Na spisku prekršilaca su i nekoliko sudija i tužilaca, kao i bivši direktor Vojno obaveštajne agencije i njegov zamenik.

Nemanja Nenadić zaključuje da ipak ohrabruje dužina liste prijavljenih.

“Iz godine u godinu raste broj slučajeva u kojima su makar pokrenuti postupci. Na duge staze to može da dovede do veće discipline i ozbiljnijeg shvatanja zakona.”
XS
SM
MD
LG