Dostupni linkovi

Ministri EU: Važno da Zapadni Balkan blagovremeno dobije vakcine protiv COVID-19


Vakcinacija protiv COVID-19

Ministri opštih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) su na današnjem sastanku, naglasili važnost solidarnosti i partnerstva sa državama Zapadnog Balkana u procesu distribucije vakcina protiv COVID-19, potvrdio je Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije (EK).

”Evropa je bila uspešna u obezbeđivanju vakcina i trebalo bi da smo u
mogućnosti da podelimo vakcine sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu i istočnom i južnom susedstvu”, izjavio je Šefčovič, na kraju prvog ovogodišnjeg sastanka ministara EU koji je održan putem video-konferencije.

Potpredsednik Evropske komisije naglasio je da EK radi na obezbeđivanju vakcina protiv korona virusa za zemlje regiona, koristeći dva kanala: preko zemalja članica EU i putem inicijative COVAX.

Maroš Šefčovič je podvukao da je sama EU u prvim danima kampanje vakcinacije, te da je EK ponudila svoje usluge kako bi se koordinirao proces vakcina koje zemlje članice žele da doniraju, koje su dobijene iz zajedničke evropske nabavke.

COVAX inače omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Glavni investitor COVAX-a je EU.

Maroš Šefčovič, potpredsednik EK, potvrdio je da će se Evropska
unija potruditi da saradnja sa COVAX-om omogući adekvatnu raspodelu vakcina svim partnerima EU.

XS
SM
MD
LG