Dostupni linkovi

Ministarstvo i dalje sprečava obnovu banje Guber


Banja Guber
Banja Guber
Izgradnja banjskog kompleksa “Guber” u Srebrenici već mjesecima je predmet sukoba nadležnosti Vlade RS i lokalnih vlasti.

Entitetsko ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nedavno je, na prijedlog Pravobranilaštva RS, poništilo građevinske dozvole za izgradnju četiri objekta na spornom lokalitetu koje su prethodno izdale opštinske vlasti.

Obrazloženje je bilo da je banja prirodno dobro od posebnog interesa za RS. Iz Srebrenice poručuju da zastupaju interese lokalnog stanovništva, te da je izgradnja banjskog kompleksa okosnica razvoja te opštine.

Razlog za poništavanje građevinskih dozvola firmi AD “Guber”, tvrde u Ministarstvu za prostorno uređenje RS, jeste činjenica da je banja Crni Guber još u predratnoj BiH, od 1961. godine uživala status zaštićenog prirodnog dobra. Podsjećaju da je RS još 1992. godine preuzela sve pozitivne propise iz bivše Socijalističke republike BiH i nastavila njen pravni kontinuitet, tako da nije bilo potrebe da se vrši nova verifikacija banje.

Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima opštine Srebrenica, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da nadležnost nad banjom Guber zbog toga pripada entitetu, i naglasila:

„Kako je vaše, tako je i moje. Nije bitno, ono se nalazi u RS i proglašeno je tako. I meni je drago što na našoj teritoriji ima takvo prirodno dobro.“
Duraković: Da bi nešto bilo od interesa za RS znate da vlada, odnosno Narodna skupština proglašavaju. Guber banja ne postoji u tome i mi nismo tretirali to kao opšte dobro za Republiku.

Golićeva ističe da joj je cilj isključivo provođenje zakona, te da odluku o poništavanju građevinskih dozvola nije donijela ni po čijem nalogu.

S druge strane, lokalne vlasti u Srebrenici ističu da su dozvole dobili u zakonom propisanoj proceduri. Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da je to konstatovano i vanrednim inspekcijskim nadzorom.

„Međutim, da bi nešto bilo od interesa za RS znate da vlada, odnosno Narodna skupština proglašavaju. Guber banja ne postoji u tome i mi nismo tretirali to kao opšte dobro za Republiku“, kazao je Duraković.

Za cijelu priču o banji Guber zainteresovala se i Američka ambasada u BiH, čiji su predstavnici razgovarali i sa predstavnicima resornog ministarstva i predstavnicima opštine Srebrenica.

U pismenom dopisu kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade kaže se da je motiv za njihov interes prosperitet Bosne i Hercegovine, odnosno, ohrabrivanje unapređenja poslovnog okruženja.

Posebno je to slučaj u Srebrenici i okruženju zbog ratnih razaranja i potrebe da se tom dijelu BiH pruži održiva ekonomska budućnost - navodi u dopisu Ambasade.

Ambasada SAD: Završiti projekat za dobrobit Srebrenice

Projekat banje Guber je jedna od najperspektivnijih prilika koju je Srebrenica vidjela od 1995. godine - ocijenjuje Amabasada SAD u BiH podsjećajući da je riječ o novoj investiicji u visini nekoliko desetina miliona maraka koja bi otvorila nekoliko stotina novih radnih mjesta.
Srebrenica, foto: Sadik Salimović


U dopisu Ambasade navodi se takođe da mnoge kompanije teško rade u netransparentnom ili promjenjivom zakonskom okviru.

„I Vlada RS i lokalne vlasti Srebrenice imaju ulogu u određivanju adekvatne upotrebe resursa ovog kraja. Značajna sredstva su već uložena u građevinske radove u okviru projekta banje Guber na osnovu razumijevan ja kompanije da su prošle sve zadate pravne procedure i dobili sve neophodne dozvole od nadležnih ustanova. Stoga mi vjerujemo i nadamo se da ovaj projekat može biti kompletiran uz dobru volju Vlade RS, na dobrobit Srebrenice, RS i BiH“, navodi se u dopisu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

I građani Srebrenice podržali su izgradnju banjskog kompleksa pokrenuvši peticiju za nastavak radova koju je potpisalo njih 4.700.

Investitor AD „Guber“ obećao je otvaranje 350 radnih mjesta, što se prolongira zabranama izgradnje banjskih kapaciteta.

Direktor AD "Guber" Borislav Bijelić u ime investitora ističe da bi procedura prema Ministarstvu za prostorno uređenje svakako bila pokrenuta da je banja zakonom bila deifinisana kao prirodno dobro od značaja za RS. On aludira da resorno ministarstvo retroaktivno to nastoji učiniti.

„Kako to nije bio slučaj ni u momentu donošenja odobrenja za građenje niti je danas, ponavljam - nije bilo pravnog osnova da se posegne za poništenjem odobrenja za građenje“, kaže Bijelić.

Srebrenka Golić potvrdila je da je entitetski Zavod za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasljeđa uputio tom ministarstvu elaborat za uspostavljanje prethodne zaštite za područje “kulturnog pejzaža Drina”, u čijem je obuhvatu i banja Guber.

Direktor Zavoda Goran Milojević kaže da su na upit opštine Srebrenica s počeka ovog mjeseca, pojasnili status banje Guber.

„Prostornim planom RS banja Guber sa okolinom planirana je kao zaštićeno prirodno dobro, i to je vidljivo u poglavlju kulturno-istorijska dobra, prirodne vrijednosti u samoj knjizi prostornog plana“, navodi on.

Predstavnici opštine Srebrenica ističu da im namjera nije bila opstruisati nadležnosti Vlade RS, ali takođe smatraju da je pravo na njihovoj strani.

Zbog toga će konačnu riječ ipak dati nadležni sud, a Srebreničani će sačekati na oko 350 planiranih radnih mjesta u banjskom kompleksu.
XS
SM
MD
LG